ANP

De Nederlandse voetbalsters hebben de finale bereikt van de play-offs voor het WK van 2019 door moeizaam met 2-1 te winnen bij Denemarken. "Als het niet mooi kan, dan maar lelijk", zei bondscoach Sarina Wiegman na afloop.

Oranje had het eerste halvefinaleduel al gewonnen met 2-0 en moet - om naar het eindtoernooi in Frankrijk te gaan - in de finale afrekenen met Zwitserland, dat België op basis van uitdoelpunten uitschakelde (2-2 en 1-1). Begin november staat de eerste wedstrijd op het programma, een week later is de return.

Tegengoal na vijf minuten

De start van Oranje was belabberd. Al na vijf minuten zette Nadia Nadim Denemarken op 1-0 vanaf de stip na een niet al te handige overtreding van Dominique Bloodworth op Pernille Harder.

De Deense vreugde was van korte duur, want twee minuten later kopte Lineth Beerensteyn al de 1-1 binnen.

Lineth Beerensteyn juicht na haar snelle gelijkmaker Pro Shots

Die goal was goud waard voor Oranje, maar kwam de wedstrijd niet bepaald ten goede. Denemarken oogde aangeslagen en Oranje kon in een niet al te hoog tempo domineren. Beerensteyn en Sherida Spitse (lat) waren dicht bij de 1-2.

In de tweede helft speelde Denemarken sterker. Direct na rust kwam Oranje goed weg toen Katrine Veje de bal uit een hoekschop op de paal draaide. Harder miste een kwartier later een niet te missen kans en vond kort daarna Loes Geurts op haar weg.

Nadat Lieke Martens een kwartier voor tijd een treffer voorkomen had, nam de Deense druk langzaam maar zeker af. Nederland kreeg nog enkele kansjes en in de extra tijd schoot Beerensteyn zelfs de 1-2 binnen.

Bondscoach Wiegman erkende na afloop dat Oranje veel fouten maakte. "We hebben gestreden. Er waren momenten niet zo mooi, maar we winnen wel met 2-1. We wilden goed starten. We startten redelijk, maar kregen een vroege goal tegen. We maakten gelukkig heel snel de 1-1. En dat is fijn, die uitgoal."

Jackie Groenen vond het een moeilijke wedstrijd. "We zijn blij, maar we beseffen allemaal dat er nog iets komt", doelt Groenen op de finale van de play-offs. "We hebben vandaag een paar keer goed geluk gehad."

Beerensteyn was met twee doelpunten de gevierde vrouw. Toch bleef ze bescheiden. "Het is eigenlijk gewoon een teamprestatie, maar als je dan twee keer scoort is dat wel lekker. Ik wil het zo goed mogelijk invullen en dat is volgens mij wel gelukt."

STER reclame