In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Strafonderzoek naar NAM vanwege giftige stof in kanaal

Het Staatstoezicht op de Mijnen zegt dat er een strafrechtelijk onderzoek komt naar de rol van de NAM bij de vervuiling van het Afwateringskanaal in Farmsum bij Delfzijl. Daar is aardgascondensaat in het water terecht gekomen, een mengsel van giftige en brandbare stoffen dat vrijkomt bij de winning van aardgas.

Aardgascondensaat is schadelijk voor mens en dier. Wethouder IJzebrand Rijzebol van de gemeente Delfzijl zegt tegen RTV Noord dat hij zich te pletter is geschrokken. "We nemen het de NAM zeer kwalijk dat ze het niet zelf hebben opgemerkt. Als je met zulke gevaarlijke stoffen te maken hebt, moet je heel zorgvuldig te werk gaan."

De stof kwam in het water terecht doordat donderdag op het NAM-terrein in Farmsum een lekbak met aardgascondensaat overliep. De stof liep via een putje het riool in en kwam vervolgens in het kanaal terecht. Zondag werd de olievlek ontdekt.

Om hoeveel aardgascondensaat het gaat, is niet duidelijk. Afgelopen weekend heeft de brandweer al zoveel mogelijk uit het water gepompt. "We proberen alles wat vrijgekomen is nu zo snel mogelijk uit het water te halen", aldus Rijzebol.

NAM aansprakelijk

De gemeente Delfzijl stelt de NAM aansprakelijk voor alle schade. De gemeente neemt het de NAM kwalijk dat het incident pas vandaag is gemeld bij het Staatstoezicht op de Mijnen.

Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft de NAM gesommeerd het aardgascondensaat zo snel mogelijk uit het water te halen en de schade aan het milieu te herstellen. Ook moet de NAM onderzoek doen naar de oorzaak van het incident en aangeven hoe het in de toekomst voorkomen kan worden.

De NAM zegt het incident te betreuren. Volgens het gaswinbedrijf zijn er inmiddels maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Advertentie via Ster.nl