ANP
NOS NieuwsAangepast

Jong D66-talent Jetten 'laat zich niet gek maken'

De nieuwe D66-fractieleider Rob Jetten, die vanochtend unaniem werd gekozen als opvolger van Alexander Pechtold, wordt gezien als een groot politiek talent. De 31-jarige Jetten zit pas sinds maart vorig jaar in de Tweede Kamer. Hij is woordvoerder klimaat, energie en gas, spoor, democratische vernieuwing en economische zaken en mede-indiener van de Klimaatwet.

Pechtold noemde Jetten onlangs nog de "beste specialist in mijn fractie".

Jetten, die bestuurskunde studeerde, was tussen 2010 en 2017 raadslid en fractievoorzitter in Nijmegen en eerder voorzitter van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66. Hij werkte bij ProRail als regiomanager bouwmanagement in Noordoost-Nederland.

NEC-sjaaltje

In een stemadvies aan lhbt'ers schreef hij in 2017 dat hij samenwoont met zijn vriend en dat hij zich inzet voor onder meer gelijke rechten voor homo- en co-ouders en goede opvang en begeleiding van homoseksuele vluchtelingen en statushouders.

Hij houdt van een feestje, zegt hij over zichzelf. Hij maakte zich als gemeenteraadslid in Nijmegen sterk voor "een bruisende binnenstad van de toekomst, met karakteristieke pleintjes, veel groen, bankjes en terrasjes in een autoluw hart".

Toen er op de Nijmeegse stadsbussen geen NEC-vlaggetjes meer mochten prijken, kwam Jetten met een creatieve oplossing: geef alle chauffeurs een NEC-sjaaltje voor in de bus. Een goed alternatief, vond een meerderheid in de raad.

Hans van Mierlo en Rob Jetten: één partij, twee (gelijkende) video's

Op de vraag of hij niet erg jong is om de fractie van D66 te gaan leiden, zegt hij: "U mag mij de komende tijd beoordelen op mijn daden." Hij zegt te willen "bijdragen aan een land dat met optimisme naar de toekomst kijkt. Een land waarin we eerlijk delen. Een land dat vooroploopt in de aanpak van de klimaatcrisis."

Jetten sluit niet uit dat hij straks ook partijleider van D66 wordt, maar daar gaan de partijleden over. Als het kabinet de rit uitzit, zijn er in 2021 weer Tweede Kamerverkiezingen. In de aanloop daar naartoe zal er een lijsttrekkersverkiezing zijn.

De vertrekkende fractievoorzitter Pechtold vindt 31 "een leeftijd waarop je iets neerzet". Hij herinnert eraan dat hij op die leeftijd wethouder in Leiden werd. "Hij is hartstikke jong, maar heeft veel levens- en politieke ervaring. Hij is rustig en laat zich niet gek maken. Hij is iemand die ook moeilijke dossiers met ogenschijnlijk gemak aankan."

Nieuwe D66-fractievoorzitter Jetten (31) wil niet op leeftijd worden beoordeeld

Volgens Pechtold heeft Jetten het afgelopen jaar laten zien dat hij niet alleen een politiek talent is, maar ook een leider.

Jetten (1987) wordt de jongste fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Lilian Marijnissen (SP) is van 1985 en Jesse Klaver (GroenLinks) van 1986.

NOS / Martijn van der Zande
Jetten in 2010, toen hij gemeenteraadslid in Nijmegen wilde worden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl