Paus Franciscus
NOS Nieuws

Kim Jong-un nodigt paus uit in Pyongyang

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft paus Franciscus uitgenodigd in Pyongyang. Dat is bekendgemaakt door het Zuid-Koreaanse Blauwe Huis, de ambtswoning van de president in Seoul.

President Moon Jae-in van Zuid-Korea zal Kims uitnodiging volgende week, tijdens een bezoek aan Europa, aan de paus overbrengen. Noord-Korea en het Vaticaan hebben geen diplomatieke banden.

Een woordvoerder van het Blauwe Huis zegt dat Kim Moon tijdens hun top van vorig jaar al vertelde dat hij de paus wilde uitnodigen voor een bezoek aan Noord-Korea.

Over wanneer het bezoek ongeveer zou moeten plaatsvinden, is niets gezegd. De paus zei eerder dat hij volgend jaar Japan wil bezoeken.

Autoritaire leiders

Koreakenner Casper van der Veen vindt de uitnodiging opmerkelijk. "Zeker gezien de mensen die Kim de laatste tijd heeft ontmoet of wilde ontmoeten: autoritaire politieke leiders." Kim heeft onlangs met Xi Jinping van China gepraat en zei dat de Syrische president Bashar al-Assad naar Pyongyang zou komen.

In het toenaderingsproces tussen Noord-Korea en de VS zou de paus voor Noord-Korea een gunstige rol kunnen spelen, denkt Van der Veen. "Eigenlijk is Noord-Korea niks aan het toegeven tegenover de VS. Maar het land wil dat de sancties worden opgeheven en wil een vredesverdrag sluiten."

Mooie woorden

"Misschien denkt Kim dat als hij een internationaal verzoenend figuur als de paus erbij betrekt, dat die mooie woorden kan zeggen dat beide kanten zich met elkaar moeten verzoenen. Dat zou Noord-Korea weer kunnen gebruiken."

In Noord-Korea zijn een paar kerken, zowel katholieke als protestantse, maar die zijn vooral bedoeld voor toeristen en hooggeplaatste bezoekers, zegt Van der Veen. Openlijk geloof belijden is er verboden. "Het christendom is een rivaliserende leer voor de propaganda rond de Kim-dynastie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl