NOS NieuwsAangepast

Nobelprijs voor Economie naar klimaatverandering en innovatie

De Nobelprijs voor de Economie gaat naar de Amerikanen William Nordhaus en Paul Romer. Hiermee kiest het comité voor, in hun eigen woorden, economen die zich bezighouden met ''enkele van de meest basale en prangende vraagstukken op het gebied van aanhoudende en duurzame groei op de lange termijn".

William Nordhaus, hoogleraar aan Yale University, heeft in de jaren negentig als eerste een model gemaakt waarmee de relatie tussen de wereldwijde economie en het klimaat becijferd kon worden. Zijn model is nog altijd invloedrijk en wordt gebruikt om de gevolgen van klimaatbeleid te voorspellen, bijvoorbeeld als het gaat om CO2-heffingen.

Paul Romer liet, ook in de jaren negentig, zien hoe de markt en economische beslissingen technologische innovatie beïnvloeden. Zijn werk heeft de basis gelegd voor veel onderzoek naar hoe beleid nieuwe ideeën en langetermijngroei kan stimuleren. Romer was hoofdeconoom van de Wereldbank en is tegenwoordig onderzoeker aan de NYU Stern School of Business in New York.

Beide winnaars trekken geen conclusies in hun onderzoek, maar maken het juist mogelijk om de vragen binnen hun vakgebied te beantwoorden.

Voormalig hoofdeconoom van de Wereldbank Paul Romer

In het Radio 1-programma Nieuws & Co zegt Reyer Gerlagh, milieu-econoom aan de Universiteit van Tilburg, dat deze Nobelprijswinnaars laten zien dat economische groei en maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, goed samengaan.

Volgens Gerlagh zegt Nordhaus dat voor klimaatbeleid in principe dezelfde wetten gelden als voor wegen, elektriciteitslijnen en andere langetermijninvesteringen. "Het gaat erom dat landen nu de investeringen moeten doen die nodig zijn om op de lange termijn economische groei veilig te stellen. Dat heeft Nordhaus laten zien in zijn modellen."

Romer geeft volgens hem antwoord op een vraag die vaak gesteld wordt: zorgt investeren in het klimaat voor economische nadelen? Gerlagh zegt daarop dat economische groei en innovatie hand in hand gaan. "Het is belangrijk voor een land om rijk te worden of om rijk te blijven, dat je bedrijven stimuleert om te innoveren, bijvoorbeeld in schone energie. Paul Romer heeft laten zien dat je dan op de lange termijn even veel economische groei hebt als zonder klimaatbeleid.''

Prijzen

Met de prijs winnen zij samen een bedrag van 9 miljoen Zweedse kronen, ongeveer 860.000 euro. De uitreiking van de prijs vindt plaats in december.

De Nobelprijs voor de Economie was de laatste categorie waarvan de winnaar nog bekendgemaakt moest worden. De Nobelprijswinnaars voor de Geneeskunde, Scheikunde, Natuurkunde en Vrede zijn vorige week toegekend.

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Economie naar de Amerikaanse gedragseconoom Richard Thaler. Hij deed onderzoek naar de psychologische redenen achter de economische beslissingen van mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl