Twee nederlagen en twee keer een gelijkspel in de laatste vier wedstrijden. De contouren van een crisis worden steeds meer zichtbaar bij Bayern München. Zondag verschenen de spelers, zoals elk jaar, op het Oktoberfest in de stad, maar zelden zal de stemming zo bedrukt zijn geweest.

Bayern München als boer met kiespijn op Oktoberfest

"Ze maken zich vooral zorgen over het spel. Ze worden in bepaalde fases van wedstrijden overklast, zoals tegen Ajax en dit weekend tegen Borussia Mönchengladbach. Dat zijn ze niet gewend. Een nederlaag is niet zo erg, maar dan zijn meestal nog wel het beste team", zegt de Duitse oud-voetballer Simon Cziommer.

De nieuwe trainer mocht geen spelers meenemen

Een van de problemen bij Bayern is volgens de kenners de leeftijd van de spelers. Het elftal zou te oud zijn. Volgens Cziommer is er bewust voor gekozen om de selectie niet te verjongen. "Ze hebben wel een nieuwe trainer, Niko Kovac, maar die heeft niet de spelers mee mogen nemen die hij graag wilde."

De positie van Kovac staat door de slechte resultaten van de afgelopen periode onder druk. "Ik ken de mechanismen in het voetbal. Ik weet ook dat je bij Bayern München minder tijd krijgt dan bij andere clubs", zei Kovac na de nederlaag tegen Borussia Mönchengladbach.

Cziommer hoopt dat Kovac wel de tijd zal krijgen. "Ik heb hem zelf meegemaakt als trainer. Ik weet hoe hij werkt en dat hij tactisch heel sterk is. Hij is nog niet zo ervaren, maar wel een grote naam in zijn thuisland Kroatië"

Simon Cziommer neemt in 2015 afscheid bij Heracles ANP Pro Shots

Kovac is veeleisend en dat is lastig met gearriveerde spelers

Volgens Cziommer is het probleem voor Kovac dat hij bij Bayern met gearriveerde spelers moet werken. "Hij is een trainer die veel eist van zijn spelers en hij wil dat ze spelen zoals hij dat voor ogen heeft. Dat is met oudgedienden als Ribery, Boateng en Hummels best lastig."

"Het zal nog niet direct afgelopen zijn, maar bij een club als Bayern kun je niet te veel wedstrijden verliezen. In Duitsland wordt er nu al gesproken over namen zoals Zidane, die op de markt is", zegt Cziommer.

STER reclame