De Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken
NOS NieuwsAangepast

Lavrov: niks geheims aan tripje Russische specialisten naar Den Haag

De vier Russen die in april in Den Haag werden betrapt bij een poging de OPCW te hacken waren "specialisten" die niet in het geheim opereerden. Dat heeft de Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken gezegd op een persconferentie. Over hun specialisme zei hij verder niets.

Volgens Lavrov is in Nederland sprake van een misverstand. Hij spreekt van een routinetripje van de vier. "Er was niets geheims aan het reisje van de Russische specialisten naar Den Haag in april van dit jaar. Het was een routinetripje. Ze verborgen zich niet, niet toen ze incheckten in hun hotel, niet toen ze op de luchthaven aankwamen en niet toen ze onze ambassade bezochten."

Lavrov voegde eraan toe dat Nederland in april, toen de Russen werden betrapt, niets van zich heeft laten horen.

Moskou wil tekst en uitleg

Vanwege de bekendmaking van vorige week door de geheime dienst MIVD en de Nederlands regering is vandaag in Moskou de Nederlandse ambassadeur op het matje geroepen, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigd.

Het Russische persbureau Tass meldde vanochtend al dat de ambassadeur is ontboden vanwege "de desinformatiecampagne over Rusland die Den Haag heeft ingezet". Vrijdag, toen er ook al berichten waren dat de ambassadeur was ontboden, zei minister Blok van Buitenlandse Zaken dat het hem niet zou verrassen.

Renée Jones-Bos is ambassadeur in Moskou (archief)

Niet voor het eerst

Drie weken geleden moest ambassadeur Jones-Bos zich ook al melden. Dat was nadat NRC Handelsblad en de Zwitserse krant Tages-Anzeiger hadden bericht dat twee Russische spionnen eerder dit jaar waren uitgezet. Op de website van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken stond toen dat de ambassadeur is ontboden vanwege "de voortdurende campagne om de spionnenmanie op te jutten".

De uitzetting van die twee Russen bleek te maken te hebben met de zaak waarover de Nederlandse geheime dienst MIVD en de regering vorige week een persconferentie gaven. De autoriteiten maakten bekend dat een spionage-actie van de Russische geheime dienst bij de OPCW in Den Haag was verijdeld. De OPCW is de organisatie die zich internationaal inzet voor een verbod op het gebruik van chemische wapens. In de spionage-zaak werden vier Russen Nederland uit gezet.

Lees hier een uitgebreide reconstructie van de zaak of bekijk de onderstaande video:

Reconstructie: hoe de Russische hackaanval werd verstoord

Het gebeurt vaker dat de Nederlandse ambassadeur in Moskou tekst en uitleg moet geven. In maart moest ze opdraven omdat Nederland twee Russische diplomaten had uitgezet vanwege de vergiftiging in het Britse Salisbury van de Russische dubbelspion Skripal. Nederland bevond zich toen overigens in een groot gezelschap van landen die Russische diplomaten het land uit zetten.

Twee jaar geleden werd de ambassadeur in Moskou ontboden vanwege het "vooringenomen en politiek gemotiveerd" JIT-onderzoek naar de MH17-ramp.

Rusland-correspondent David Jan Godfroid zegt dat Rusland de zaak kennelijk zwaar opneemt. Tegelijkertijd is het ontbieden van een ambassadeur volgens hem niet een ontzettend zwaar middel. "Maar het is wel een teken dat de ambassadeur namens de regering iets uit te leggen heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl