NOS Wielrennen

Tankink zwaait af op zijn Tankinks: eerst feesten, dan racen

Tankink zwaait af op zijn Tankinks: eerst feesten, dan racen

Een van de meest gerespecteerde wielrenners van Nederland houdt er na achttien jaar mee op. Niet alleen op de fiets, maar ook daarbuiten gaf Bram Tankink het peloton kleur met spraakmakende interviews.

Zo kondigde hij aan dat hij dopingzondaar Riccardo Riccò "op zijn muil" zou slaan en miste hij de start van een Tour-etappe omdat hij in gesprek was met NOS-verslaggever Han Kock.

Meesterknecht

Tankink was een meesterknecht, daarom won hij niet veel in zijn carrière. Hij koestert zijn ritzege in 2005 in de Ronde van Duitsland, maar meer nog die van ploegmaat Tom Boonen in Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen van datzelfde jaar.

"Het ploeggevoel dreef ons toen tot het uiterste. Dat zocht ik altijd op. Ik heb tijdens mijn wielercarrière geleerd dat je niet altijd de beste hoeft te zijn om een stempel te drukken in een keiharde wereld", aldus Tankink.

Tankink en zijn spraakmakende uitspraken

Zijn eerste grote wielerliefde was de mountainbike. Een liefde die eigenlijk altijd is gebleven. Daarom is het ook niet gek dat hij afscheid nam bij een mountainbikewedstrijd. Hij werd zesde bij de Bart Brentjes Challenge in Eijsden.

Tankink stond "brak" aan de start, want hij had zijn afscheidsfeest vast gevierd. "Ja, want als ik op mijn muil was gegaan, had ik schots en scheef op mijn eigen feest gestaan. Dat moet je niet hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl