'Dit is de Formule 1, remmen doe je op weg naar je werk op de A4'

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Lammers: 'Dit is de Formule 1, remmen doe je op weg naar je werk op de A4'

"Een spektakelstuk. Maar als je Max Verstappen wegdenkt, was Japan niet zo'n interessante race." Jan Lammers genoot zondag van de race van de Nederlander op het circuit van Suzuka, waar Lewis Hamilton ongenaakbaar naar de winst reed en Verstappen na twee incidenten met de Ferrari-coureurs Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel toch de derde plaats greep.

Verstappen kleurde de race, niet in de laatste plaats door de incidenten waarbij hij betrokken was. Na de start remde de Red Bull-coureur te laat bij een bocht, keerde terug op de baan en raakte daarbij Räikkönen. Het kostte hem een tijdstraf van vijf seconden.

'Straf was onnodig'

"Verstappen probeert een aanval van Räikkönen af te slaan en komt daardoor buiten de baan. De organisatoren willen dat hij dan snelheid mindert. Dat doe je 's ochtends als je naar je werk gaat op de A4, niet in de Formule 1. De straf was onnodig. Het is begrijpelijk wat Verstappen doet, maar ook wat Räikkönen doet. Het is een race-incident. Dit hoort bij een Formule 1-race", keek de voormalig Formule 1-coureur terug op de eerste clash tussen Verstappen en de rode renstal.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Samenvatting GP van Japan: Hamilton domineert, Verstappen op podium
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Even later ging het weer mis tussen de Nederlander en Ferrari. Sebastian Vettel viel de Nederlander aan, Verstappen hield zijn lijn in de bocht. Gevolg: Vettel raakte Verstappen in de flank. Beide bolides liepen schade op, maar waar de Nederlander op plaats drie verder kon, moest de Duitser na een spin weer achteraan in het veld beginnen.

Volgens Lammers was het incident een samenloop van omstandigheden. "Vettel was ongeduldig. Hij was sneller, dus had kunnen wachten. En ik denk dat Max verrast was dat de Duitser ineens aan de binnenkant zat. Vettel kwam er vervolgens achter dat-ie toch een metertje tekort kwam voor zijn aanval. Allemaal begrijpelijk."

Slapen

Het had allemaal voorkomen kunnen worden als Ferrari zaterdag in de kwalificatie beter bij de les was geweest. Lammers: "Toen heeft Ferrari zitten slapen. Het team heeft Vettel en Räikkönen in die moeilijke positie gebracht. Dat was niet gebeurd als ze in de kwalificatie de juiste keuzes hadden gemaakt."

Hamilton kreeg weinig mee van al het gedoe achter hem. Volgens Lammers had de Brit zondag maar één tegenstander: teamgenoot Valtteri Bottas. "En die was geen tegenstander. Dat heeft de vorige race in Rusland wel bewezen."

Hamilton won daar, nadat de teamleiding Bottas had gesommeerd de overwinning aan titelverdediger te laten.

STER Reclame