NOS Voetbal

Ten Hag blijft kritisch: 'Niet vergeten dat we vijf punten achter staan'

Ten Hag: '5-0 tegen AZ is niet normaal'

Glimmend van trots stond Ajax-trainer Erik ten Hag de pers te woord. En daar valt iets voor te zeggen. Na de overtuigende 1-1 tegen Bayern München in de Champions League volgde een klinkende 5-0 overwinning op AZ. "5-0 is niet normaal", oordeelde Ten Hag. "AZ is de uitdager van de top. En het was niet eens geflatteerd, we hebben ook nog legio kansen gemist."

Geholpen door treffers aan het begin van de eerste en de tweede helft speelde zijn ploeg de tegenstander van het kastje naar de muur.

Uitgerekend de veelbesproken Donny van de Beek zette zijn ploeg op het goede spoor. "Vroeg scoren is heel lekker. Als het lang 0-0 blijft, dan wordt het steeds lastiger omdat tegenstanders zich verder ingraven", aldus de middenvelder die na het duel in München voor de tweede keer op rij in de basis mocht beginnen. "Deze twee wedstrijden koos de trainer voor mij. Iedereen wil spelen, ik ook. Maar ik zal er hard voor moeten werken."

Van de Beek: 'Moet er hard voor werken om in de basis te staan'

Die trainer eist dat zijn ploeg zich blijft verbeteren. "Dinsdag kregen we veel lof. Vaak komt het voor dat dat we dan daarna minder zijn", aldus Ten Hag. "Die stap hebben we gemaakt. Maar het moet ook beter. We moeten niet vergeten dat we nog vijf punten achter staan..."

Daarmee doelt Ten Hag op de achterstand op PSV, dat op dit moment eveneens in uitstekende vorm verkeert. "De tegenstanders worden steeds sterker. Als we door willen in de CL moeten we iedere wedstrijd verbeteren."

Daar sluit Van de Beek zich bij aan. "PSV doet het goed. Wij kunnen ons niets meer permitteren, maar het seizoen is nog zo lang."

Van den Brom: 'Misschien willen we te veel'

Voor AZ waren de druiven zuur. Voor het seizoen werden de Alkmaarders nog gezien als de voornaamste uitdager van de traditionele topdrie. "Het niveauverschil tussen Ajax en AZ werd vandaag genadeloos blootgelegd", constateerde AZ-coach Van den Brom nuchter. "Boosheid? Nee, meer teleurstelling. Je hoopt er dichter bij te zitten, maar dat wordt vandaag wel afgestraft."

John van den Brom kijkt lijdzaam toe in de Johan Cruijff Arena

En dus blijft het PAF-syndroom van de Alkmaarders intact. Van de laatste 22 eredivisieduels met PSV, Ajax of Feyenoord wist AZ er slechts een te winnen. Op 24 januari 2016 won het met 4-2 van Feyenoord.

Van den Brom steekt de hand ook in eigen boezem. "Wil ik te veel? Dat kan ook. Misschien werkt het belemmerend naar sommige jongens."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl