EPA
NOS NieuwsAangepast

Interpol-baas in China opgepakt, dient ontslag in

De Chinese autoriteiten hebben verklaard dat de vermiste Interpol-topman Meng Hongwei op 29 september is aangehouden in China. Hij wordt verdacht van ernstige schendingen van de wet. Welke wet en welke schendingen wordt niet gezegd.

Volgens een bron van de Hongkongse krant South China Morning Post (SCMP) werd Meng direct na aankomst in China meegenomen door medewerkers van een afdeling van de Communistische Partij, die zich bezighoudt met corruptiebestrijding.

Interpol schrijft in een verklaring dat Meng vandaag zijn ontslag heeft ingediend als president van de wereldwijde opsporingsorganisatie. Daar wordt verder geen uitleg bij gegeven.

Mes

Meng vertrok op 25 september vanuit zijn woonplaats Lyon voor een bezoek aan China. Het laatste bericht dat hij aan zijn vrouw stuurde, was een afbeelding van een mes. Grace Meng denkt dat hij daarmee wilde aangeven dat hij in gevaar was, zei ze vandaag tegen de Franse pers.

Mengs gezin woont ook in Lyon, de stad waar het hoofdkantoor van Interpol is gevestigd. De organisatie en ook de Franse regering vroegen China afgelopen week om opheldering over de verdwijning van de topman.

Meng verzond het bericht met het mes op 25 september, de dag dat hij op reis ging. Vier minuten eerder had hij de boodschap verstuurd "wacht tot ik je bel". Na deze berichten heeft Mengs echtgenote niets meer van haar man vernomen. "Normaal hebben we elke dag contact", zei ze.

AFP
De telefoon van Grace Meng met de door haar man verstuurde afbeelding

Meng was voorheen staatssecretaris van Publieke Veiligheid in China en kopstuk van de Communistische Partij. Tijdens zijn werk zou hij veel te maken hebben gehad met de voormalige veiligheidschef Zhou Yongkang, die nu een levenslange gevangenisstraf uitzit voor corruptie.

Er werd al gespeculeerd dat ook Meng doelwit was geworden van de anticorruptiecampagne van president Xi Jinping.

Interpol laat weten dat de vicepresident van de organisatie, de Koreaan Kim Jong Yang, tijdelijk waarneemt voor Meng. In november wordt een nieuwe president gekozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl