Donny van de Beek opent de score tegen AZ

Gretig Ajax laat geen spaan heel van AZ

Vijf dagen na de knappe remise bij Bayern München heeft Ajax de goede serie voortgezet in de eredivisie. In de Johan Cruijff Arena waren de Amsterdammers veel te sterk voor het dolende AZ: 5-0.

Donny van de Beek, Kasper Dolberg, Daley Blind, Hakim Ziyech en Dusan Tadic tekenden voor de treffers. Toch eindigde het duel met een domper voor de Amsterdammers, die Ziyech met een hamstringblessure zagen afhaken.

Bliksemstart

Ajax kende een bliksemstart tegen de Alkmaarders. Binnen drie minuten schoot de veelbesproken Donny van de Beek op aangeven van Dusan Tadic onder AZ-doelman Marco Bizot door.

De AZ-doelman, die vrijdag door bondscoach Ronald Koeman bij de definitieve selectie van Oranje werd gehaald, was een van de weinigen die zijn niveau haalde en daar mocht AZ-coach John van den Brom zijn handen mee dicht knijpen.

Zo voorkwam Bizot dat Ajax in de eerste helft al naar een ruime voorsprong uitliep.

Kasper Dolberg viert zijn eerste treffer als basisspeler van Ajax
    Ricardo van Rhijn beleefde een onplezierige terugkeer in de Johan Cruijff Arena

Ook na rust scoorde Ajax razendsnel en dit keer liet Bizot zich op een minder positieve manier opmerken. De doelman had geen adequaat antwoord op een schot van Hakim Ziyech en Kasper Dolberg was er als de kippen bij om zijn eerste basisplaats dit seizoen op te luisteren met een treffer.

Nachtmerrie Van Rhijn

Daarna begon de nachtmerrie van oud-Ajacied Ricardo van Rhijn. Eerst veranderde hij een schot van Blind onbedoeld van richting, waardoor Bizot op slag kansloos was. Even later liep hij Ziyech in de rug en leek daarmee een strafschop te veroorzaken.

Scheidsrechter Dennis Higler wees ook daadwerkelijk naar de stip en Tadic stond al klaar om van elf meter toe te slaan, toen Higler werd teruggefloten door de VAR. Dolberg had in de opbouw van de aanval de bal in buitenspelpositie verlengd.

Hakim Ziyech is vrolijk na de 4-0

Die meevaller was een doekje voor het bloeden voor AZ, want even later lag de 4-0 alsnog in de touwen. Hakim Ziyech liep tot twee keer toe Van Rhijn kinderlijk eenvoudig voorbij en schoot onberispelijk raak.

Debuut Schuurs

Ajax had helemaal niets te duchten van de tegenstander en dus had trainer Erik ten Hag alle gelegenheid om te wisselen. Zo kwam Huntelaar Dolberg aflossen, kreeg Daley Blind rust en mocht Perr Schuurs zijn Ajax-debuut maken.

In de slotfase mocht Tadic alsnog zijn treffer maken na opnieuw een soepele, ongehinderde aanval, waarbij het overstapje van David Neres misschien wel het mooiste was.

Zorgen om Ziyech

Toch was er nog een fikse tegenvaller in de uiterste slotfase van het duel. In blessuretijd leek Ziyech na een geweldige solo op weg naar een prachtig slotakkoord.

Zijn schot stuiterde echter via de binnenkant van de paal terug in het veld, en erger, de Marokkaanse middenvelder leek daarbij een hamstringblessure op te lopen.