AFP | NOS

Wekdienst 7/10: verkiezingen in Bosnië-Herzegovina en Brazilië

time icon

Goedemorgen! Vandaag is de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië en zijn er verkiezingen in Bosnië-Herzegovina.

Vanmiddag is het droog en de zon breekt dan steeds vaker door. Het wordt wel een stuk frisser dan gisteren met 14 tot 16 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag is de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië. De rechtse populist Bolsonaro ligt aan kop in de peilingen, maar ook hij haalt waarschijnlijk niet meer dan 50 procent. De tweede ronde is op 28 oktober.
  • En nog een land waar verkiezingen zijn: Bosnië-Herzegovina. Nog steeds is het land verdeeld, jaren na de bloedige oorlog tussen de verschillende bevolkingsgroepen.
  • In de Eredivisie vandaag: FC Emmen tegen Fortuna Sittard, Willem II - Feyenoord, Vitesse - Heracles Almelo en Ajax - AZ.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse Senaat heeft met 50 stemmen voor en 48 tegen ingestemd met de aanstelling van Brett Kavanaugh als rechter van het Hooggerechtshof. Zo'n twee uur na de stemming is hij beëdigd door opperrechter John Roberts. Daarmee is het hoogste Amerikaanse rechtscollege weer compleet.

De stemming in de Senaat was het slotstuk van een benoemingsprocedure die politiek Washington wekenlang in spanning hield. De 53-jarige Kavanaugh werd na zijn nominatie beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. Uiteindelijk heeft de zaak de aanstelling van Kavanaugh, die ontkent fout te zijn geweest, dus niet in de weg gestaan.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Voor het boek De tijd in kleur hebben 200 iconische zwart-witfoto's kleur gekregen. "We wilden zo veel mogelijk landen en culturen als mogelijk behandelen. De lijst veranderde nog wel eens, als we geen foto konden vinden die ik goed kon inkleuren. De uitgever werd gek van ons, vier weken voor publicatie pasten we nog afbeeldingen aan", zegt auteur Marina Amaral.

Bekijk hieronder een voorbeeld en lees meer over het boek in dit artikel.

Schuif het rondje in het midden naar links of rechts om van zwart-wit naar kleur te switchen.

Fijne dag!

STER Reclame