Staatssecretaris Snel van Financiën spreekt op het D66-najaarscongres ANP

Snel voorspelt kentering bij D66, 'leuke en fijne maatregelen gaan door'

time icon

Staatssecretaris van Financiën Snel denkt dat het de komende tijd weer beter zal gaan met zijn partij. "Dit congres is een belangrijke kentering", voorspelde de D66-politicus in een interview op het najaarscongres in Den Bosch. "Leuke, fijne D66-maatregelen worden nu doorgevoerd." Hij doelt daarmee onder meer op het klimaatplan om de CO2-uitstoot fors terug te brengen.

D66 staat in de opiniepeilingen op een duidelijk verlies en binnen de achterban was de laatste tijd stevige kritiek, onder meer op het kabinetsplan om de dividendbelasting af te schaffen en op de afschaffing van het raadgevend referendum. "We hebben een paar lastige maatregelen moeten nemen", zegt Snel.

De D66-staatssecretaris is dan ook blij dat Rutte de omstreden dividendmaatregel wil 'heroverwegen', wat vrijwel zeker betekent dat hij niet doorgaat. De maatregel zou 2 miljard euro kosten. Veel D66'ers vinden dat dit geld beter uitgegeven kan worden aan bijvoorbeeld onderwijs of het klimaat.

Snel zegt dat er nog geen concrete plannen zijn. Maandag beginnen de zogenoemde heroverwegingsgespekken. "Er is nog geen panklaar alternatief."

Politiek cadeau

D66-leider Pechtold, die zich had voorbereid op een zeer kritisch congres, heeft zijn speech voor vanmiddag herschreven. Bij de D66-top heerst opluchting, zei politiek verslaggever Lars Geerts in het NOS Radio 1 Journaal. Pechtold is recent ook negatief in het nieuws gekomen door privékwesties. "Het was allemaal slecht nieuws", zegt Geerts. "Nu is de sfeer omgeslagen. De partij heeft een politiek cadeau gekregen."

De jongerenafdeling van D66 blijft kritisch. De Jonge Democraten vinden dat de Tweede Kamerfractie veel te weinig doet om de oplopende studieschuld door het leenstelsel bij studenten aan te pakken. "Sinds wanneer is D66, dé onderwijspartij, banger voor banken dan voor studenten?", stelde voorzitter Dennis van Driel vandaag nog op het congres. Hij wijst ook op het afgeschafte referendum. "We snappen dat je in een coalitie compromissen sluit. Maar laten we wel wezen, dit jaar was niet gemakkelijk voor ons."

Pechtold spreekt rond 16.30 uur de leden toe. Het congres wordt live uitgezonden op NPO Politiek. In de media is de laatste tijd gespeculeerd over een vertrek van Pechtold als partijleider, maar vanuit D66 is meermalen krachtig weersproken dat hij weggaat.

STER Reclame