RTV Utrecht

De gemeente Utrecht heeft een demonstratie van Pegida beëindigd. De veiligheid van de demonstranten kon niet langer worden gegarandeerd, zegt burgemeester Van Zanen.

De anti-islambeweging had toestemming gekregen om bij de Ulu-moskee in de wijk Lombok te demonstreren. Het plan was om op een groot scherm beelden van verkrachtingen, onthoofdingen en besnijdenissen te tonen.

Tomaten, eieren, flessen

Een groep van zo'n vijftien Pegida-aanhangers was naar de plek gekomen. Ze stonden achter een met dranghekken afgezet gebied voor de moskee. Daaromheen verzamelden zich een groep andere mensen en politie. Na een toespraak van Pegida-voorman Wagensveld werd uit het toegestroomde publiek met tomaten, eieren, flessen en blikken gegooid.

Nadat er ook vuurwerk was afgestoken, besloot de burgemeester rond 20.30 uur de demonstratie af te blazen. De Pegida-aanhangers zijn door de politie met een bus in veiligheid gebracht. Daarna bleef het nog even onrustig en voerde de politie charges uit.

Een woordvoerder van de politie zegt tegen RTV Utrecht dat er niemand is aangehouden, maar sluit niet uit dat er later nog arrestaties volgen.

De voorzitter van de Ulu-moskee heeft tijdens de ongeregeldheden geprobeerd met een megafoon de menigte tot kalmte te manen. Na afloop zei hij dat het uit de hand liep door provocaties door Wagensveld.

"Hij deed uitspraken die die jongens tot op het bot heeft geraakt. We hadden van tevoren nog afspraken met die jongens gemaakt en ze hadden beloofd niks te doen", zegt voorzitter Aydemir. "Dat ging goed tot die man van Pegida over de profeet Mohammed begon. Dat is een gevoelig punt, dat had hij nooit moeten doen."

Aydemir zegt dat hij op voorhand niet tegen de demonstratie was. "We leven in een vrij land, iedereen mag demonstreren. Maar ik vind dat Pegida de fatsoensnormen overschreden heeft. Het enige dat zij willen is provoceren. Ervoor zorgen dat jongeren vanuit emotie verkeerde dingen doen, zodat zij op Facebook kunnen schrijven: zie je nou wel."

Afgelopen zomer wilde Pegida bij dezelfde moskee varkensvlees roosteren. Die demonstratie werd verboden omdat werd gevreesd voor de openbare orde.

STER reclame