Voorgerecht van bokkenvlees
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Goatober: bokkenvlees eten tegen voedselverspilling

'Red een geitenbok. Eet hem op!' Met deze boodschap wil boerenorganisatie ZLTO het eten van bokkenvlees stimuleren. Gisteren, op dierendag, startte er een speciale campagnemaand: Goatober.

Een restaurant in Den Bosch serveerde tientallen gerechten met bokkenvlees. Koks lieten zien wat er allemaal mogelijk is. "Het is een geweldig product, waar je heerlijke gerechten van kunt maken", zegt een van hen.

Het lijkt vreemd om het eten van vlees te promoten op dierendag, maar er zit een gedachte achter. In de geitenindustrie worden jonge bokken vaak als nutteloos beschouwd. De dieren geven geen melk en leveren de boer dus vrijwel niets op.

Kostenpost

"Het is vooral een kostenpost. De bokken gaan daarom al heel vroeg naar de slacht. Vervolgens worden ze geëxporteerd naar het buitenland", vertelt Bart Kraaijvanger van ZLTO tegen Omroep Brabant.

Juist door meer bokkenvlees te eten, zouden de mannelijke dieren een beter leven krijgen. "Boeren verdienen dan meer aan het houden van bokken. Bijkomend voordeel is dat de boer het verdiende geld weer kan investeren in een beter leefklimaat voor de bokken", denkt Kraaijvanger.

Advertentie via Ster.nl