1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Jönköpings Läns Museum
NOS NieuwsAangepast

Meisje (8) haalt 1500 jaar oud zwaard uit meer

Een 8-jarig meisje heeft in Zweden een 1500 jaar oud zwaard opgevist uit een meer. Tijdens het zwemmen op vakantie in Jönköping haalde Saga Vanecek het 85 centimeter lange wapen uit de modder.

"Ik voelde iets in het water en trok het omhoog. Toen ik een handgreep zag, zei ik tegen mijn vader dat het eruitzag als een zwaard", vertelde Saga tegen de Zweedse media. De vondst was voor het Zweeds-Amerikaanse meisje extra bijzonder omdat ze fan is van het Vikings NFL-team.

Haar vader dacht aanvankelijk dat Saga "een opvallende stok" boven water had gehaald, maar verder onderzoek wees al snel uit dat het om een bijzondere archeologische vondst ging. Volgens experts is het wapen bijzonder goed bewaard gebleven. Zo zit de schede van leer en hout nog om de kling.

Volgens het plaatselijke museum was de vondst mogelijk doordat het water in het meer deze zomer uitzonderlijk laag stond door de droogte. Er wordt verder nog onderzocht of er nog meer vondsten gedaan kunnen worden. Daarbij is al een broche uit de IJzertijd gevonden.

Jönköpings Läns Museum
De gevonden broche

Archeologen hebben nog geen idee hoe het zwaard in het water is beland. Het kan als offer in het meer zijn gegooid of simpelweg verloren, maar het is ook mogelijk dat het is weggespoeld uit een graf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl