Floyd Landis won de Tour in 2006, maar de zege werd hem ontnomen AFP

Dopingzondaar Landis start opleidingsploeg met geld Armstrong

time icon

Floyd Landis gaat een opleidingsploeg beginnen. De Amerikaan neemt met het geld dat hij krijgt van Lance Armstrong het Canadese Silber Pro Cycling over. Landis won in 2006 de Tour de France, maar die zege werd hem later ontnomen wegens dopinggebruik.

In 2010 spande Landis een rechtszaak aan tegen zijn oude ploegmaat Armstrong. Landis fungeerde in de zaak tegen zijn landgenoot als klokkenluider en noemde hem de spil in het grote dopingschandaal bij de US Postal-ploeg.

Armstrong moest mede daardoor zijn zeven Tourzeges inleveren. In april schikte Armstrong de zaak tegen een vergoeding van 4,34 miljoen euro, waarvan 1,1 miljoen euro naar Landis ging.

Lance Armstrong en Floyd Landis samen in de Tour van 2004 AFP

Landis geeft in Wall Street Journal aan dat hij klaar is om de zaak eindelijk achter zich te laten. "Ik heb nog altijd berouw, maar ik kan niets meer ongedaan maken", laat hij optekenen.

"Hoe raar het ook klinkt, voor mij is dit een manier om het hoofdstuk af te sluiten. Ik heb een moeilijke relatie met het wielrennen, maar ik hou nog van de sport."

Landis blijft met de ploeg onder een Canadese licentie rijden. "Ik wil met een schone lei beginnen."

STER Reclame