NOS NieuwsAangepast

Chris redt ’t elke maand, maar loopt al jaren op haar tandvlees

"In Nederland leeft men om te werken in plaats van werken om te leven", is een van de reacties op het nieuws dat honderdduizenden Nederlanders werken, maar toch arm zijn. Het nieuws maakt veel los op de Facebookpagina van de NOS. Veel mensen die reageren, herkennen de problematieke financiële situatie waar volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau ruim 300.000 Nederlanders in zitten.

Een van die 'werkende armen' is Chris uit Heiloo. Als alleenstaande moeder kreeg ze te maken met een flinke korting in haar budget toen haar kinderen 18 werden. "Opeens ontving ik de alimentatie en andere toeslagen niet meer. Daardoor viel 1100 euro weg. Sindsdien loop ik op mijn tandvlees."

Veel basisbenodigdheden werden een luxe voor Chris. Ze veranderde van baan zodat ze meer ging verdienen. "Ik red het omdat mijn moeder soms financieel bijspringt. Maar ik moet heel veel dingen laten. Ik kies ervoor om niet op vakantie te gaan en doe vrijwilligerswerk bij een poppodium, zodat ik gratis naar concerten kan."

Ook maakt ze geen gebruik meer van de gezondheidszorg, vertelt Chris. Vorig jaar zag ze af van een kniebehandeling bij een specialist, die nodig was na een valpartij. "Dat zou me mijn eigen risico kosten, dat kan ik niet missen."

Ik heb mijn kinderen de keuze moeten geven: of we verhuizen naar een kleiner appartement, of jullie moeten financieel bijdragen.

Chris uit Heiloo

Chris' kinderen wonen nog steeds thuis. Ze studeren en verdienen wat geld met bijbaantjes. "Ik heb ze vorig jaar de keuze moeten geven: of we verhuizen naar een kleiner appartement, of jullie moeten financieel bijdragen. Ze kozen ervoor om bij te leggen aan de huur."

Volgens Chris is er geen aandacht voor de financiële problemen van haar doelgroep: de mensen die het net wel of net niet redden. "Wij worden vergeten. Juist voor deze groep is er helemaal niets. Geen toeslagen of uitkeringen, niks. Na al die jaren... ik kan het gewoon niet meer."

Ik weet gewoon niet meer hoe ik alles moet betalen. En ik ben vast niet de enige.

Kim

Chris is niet de enige die zich herkent in de problematiek. Jessica reageerde op onze Facebookpagina: "Als alles in Nederland alleen maar duurder wordt en de lonen niet stijgen, dan wordt het nog veel erger. Wij werken ook allebei, maar redden het net."

'Dan doe ik iets niet goed hè?'

Jojanneke zegt ook dat ze niet kan leven van haar salaris. "Ik werk zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 23.00 uur. 40 uur behandelen, 30 uur reistijd en zeker 20 uur aan administratie. Daarnaast krijg ik ook nog eens uitkering, omdat ik er niet van kan leven. Dan doe ik iets niet goed hè?"

En Kim zegt: "Als alleenstaande kun je gewoon bijna niet meer rondkomen. Ik verdien net te veel voor toeslagen. Dus jammer joh! We maken alles gewoon nog duurder. Ik weet gewoon niet meer hoe ik alles moet betalen. En ik ben vast niet de enige."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl