NOS Nieuws

Waarom een lage cocaïneprijs tot oorlog in 'narcopolder' Nederland leidt

"Normaal draait economie om 'may the best man win', maar in de onderwereld is het 'may the best man die'." Volgens misdaadjournalist Wouter Laumans tekent zich een grote onderwereldoorlog af vanwege de lage cocaïneprijs. Een te groot aanbod zou de markt verziekt hebben.

De politie wil er weinig over kwijt, maar de arrestatie van zeven mannen uit de regio Utrecht gisteren lijkt verband te houden met de gewelddadige drugsoorlog die de afgelopen jaren al tot een lange reeks liquidaties leidde.

Ook zijn er verschillende huiszoekingen geweest. "Daar is de politie op zoek naar zaken die bij liquidaties worden gebruikt, zoals snelle auto's en zware wapens", legt justitieredacteur Remco Andringa uit.

Recordvangst onderschept, maar geen effect

De oorzaak van de recente vetes zou de lage cocaïneprijs zijn. Die is namelijk enorm gedaald sinds er in Colombia een vredesverdrag met guerrillabeweging FARC ligt. De cokeproductie is daardoor enorm gestegen.

"De FARC was weliswaar een guerrillabeweging", legde correspondent Marc Bessems eerder uit. "Maar er was wel orde in deze gebieden en een duidelijke machtsverhouding." Het machtsvacuüm dat de FARC heeft achtergelaten wordt nu opgevuld door kleinere, concurrerende gewapende bendes. Zij dwingen vervolgens meer boeren coca te gaan verbouwen.

De havens van Rotterdam en Antwerpen zijn zo lek als een zeef.

Wouter Laumans, misdaadjournalist

Het overschot belandt voor een groot deel in Nederland. "De prijs is daardoor inmiddels gedaald van 30.000 tot 34.000 euro per kilo naar 20.000 euro of lager", weet Laumans.

Het stijgende aanbod verklaart ook de recordvangsten die de politie de laatste tijd heeft onderschept: vorig jaar maar liefst 50.000 kilo cocaïne. Desondanks is dit succes maar relatief: er is geen effect op de straatprijs zichtbaar. "We schoppen wel een deuk in een pak boter, maar dat pakje boter is groot", zei Wilbert Paulissen, hoofd van de landelijke recherche, erover tegen EenVandaag.

Dat onderschrijft Laumans. "De havens van Rotterdam en Antwerpen zijn namelijk zo lek als een zeef. Er zijn daar veel corrupte douane-beambten", aldus de misdaadjournalist.

Coke tien keer lucratiever dan hasj

De lage prijs maakt de kartelbazen nerveus: zij zitten niet te wachten op nieuwe groepen die goedkope coke op de Nederlandse markt dumpen. Laumans: "Als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen." Het gevolg is een dodelijke geweldsgolf, waarbij liquidaties regelmatig onschuldige slachtoffers maken.

Er lijkt nog geen zicht op een einde van de drugsoorlog. Maakt dat Nederland een narcostaat, zoals wel eens wordt beweerd? "We zijn geen narcostaat als Colombia of Mexico, maar meer de poldervariant hierop. Nederland is de draaischijf van Europa voor handel in cocaïne en andere drugs."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl