Faïd op een rechtbanktekening eerder dit jaar
NOS Nieuws

Beruchte Franse crimineel Faïd weer opgepakt

Rédoine Faïd, de beruchte Franse crimineel die in juli op spectaculaire wijze ontsnapte uit een gevangenis ten zuiden van Parijs, is weer opgepakt. Volgens verschillende Franse media is Faïd afgelopen nacht met twee neven en zijn broer aangehouden in Creil, een stadje ten noorden van Parijs.

De politie zou Faïd al een tijdje op het oog hebben gehad. Eind juli werd hij gezien bij het plaatsje Sarcelles. Een maand geleden werden er huiszoekingen verricht in Creil, waar Faïd ook vandaan komt.

Helikopterontsnapping

Twee maanden geleden ontsnapte de 46-jarige Faïd op brutale wijze met een helikopter uit een zwaarbeveiligde gevangenis. De helikopter was kort tevoren met drie zwaarbewapende mannen aan boord geland op de binnenplaats. Bewakers konden niet voorkomen dat Faïd werd meegenomen.

Een medegevangene filmde een deel van de ontsnapping vanuit zijn cel:

Gedetineerde filmt ontsnapping met helikopter

Faïd zat op dat moment een straf uit van 25 jaar voor een overval in 2010 waarbij een agent omkwam. Hij was in 2013 ook al een keer ontsnapt uit een gevangenis in Lille. Toen wist Faïd vijf gevangenisdeuren op te blazen. Onderweg nam hij vier bewakers in gijzeling die hij op de snelweg vrij liet. Na anderhalve maand werd hij weer opgepakt.

Berucht

Door zijn ontsnappingen en spectaculaire overvallen van geldtransporten groeide Faïd uit tot een van de beruchtste criminelen van Frankrijk. In 1999 werd hij veroordeeld voor een overval op een geldwagen.

Op die overval volgde een schietpartij met de politie waarbij Faïd in zijn been werd geraakt. De overvallers konden wegkomen met miljoenen euro's. Bloedsporen leidden naar Faïd en zo kon hij worden opgepakt.

In een interview zei hij later dat hij een grote fout had gemaakt door alle zakken met geld mee te willen nemen. Als hij minder hebzuchtig was geweest, had hij de politie kunnen ontlopen. "Het was de grot van Ali Baba", zei hij over de buit.

"Koning van de kalasjnikovs"

Na tien jaar kwam hij vrij en schreef een boek over zijn leven. Ook zei hij dat hij zijn criminele verleden achter zich had gelaten. In een reeks televisieoptredens vertelde Faïd dat hij werd geïnspireerd door de film Heat uit 1995 met Robert De Niro en Al Pacino in de hoofdrol. Daarin wordt een detective geobsedeerd door een crimineel die een geldwagen probeert te overvallen.

Volgens correspondent Frank Renout had Faïd tot de overval waarbij de agent omkwam een soort heldenstatus in Frankrijk. "Kwaliteitskrant Le Monde noemde hem zelfs de 'koning van de kalasjnikov'. Daar zit een zekere mate van heroïek in", aldus Renout in het NOS Radio 1 Journaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl