AFP
NOS Nieuws

Opnieuw raakt president Macron een minister kwijt

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb treedt af. Zijn vertrek komt niet als een verrassing. De vertrouweling van president Macron bood gistermiddag voor de tweede keer in twee dagen tijd zijn ontslag aan.

In eerste instantie weigerde Macron het ontslag, maar bij de tweede keer had de president naar eigen zeggen geen keus. Macron heeft via een woordvoerder laten weten dat hij Collombs keuze betreurt.

Burgemeestersverkiezing

Reden van zijn vertrek is de onvrede van Collomb, die aanvankelijk een vertrouweling van Macron was, over de president die hij in de media omschreef als te zelfverzekerd en onbescheiden. Ook lag de bewindsman onder vuur door zijn aankondiging dat hij meedoet aan de burgemeestersverkiezing in Lyon in 2020. De 71-jarige Collomb zei vorige maand in een interview dat hij na de Europese verkiezingen van mei 2019 uit de regering zou stappen om campagne te kunnen voeren.

Critici zeggen dat de timing van de aankondiging ongepast is, nu er een vertrouwenscrisis heerst binnen de politie na de rel over Macrons lijfwacht Alexandre Benalla. Collomb was als minister verantwoordelijk voor de politie en moest over de kwestie voor een parlementaire enquêtecommissie getuigen. Ook daarbij weigerde hij president Macron dekking te geven.

Opvolger

Wie de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken wordt is nog niet bekend. Macron heeft premier Philippe gevraagd om een lijst van kandidaten samen te stellen.

Collomb is de zesde minister die het kabinet verlaat. Zijn meest recente voorgangers waren milieuminister Nicolas Hulot die eind augustus opstapte omdat hij teleurgesteld is over de milieuambities van de regering, en de minister van Sport Laura Flessel die een week later vertrok.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl