NOS Nieuws

Amsterdam vindt plan gereguleerde wietteelt onhaalbaar en gevaarlijk

Amsterdam vindt de landelijke proef met gereguleerde wietteelt niet uitvoerbaar en "risicovol voor de openbare orde". De gemeente wil best meedoen aan een proef, maar dan wel met andere regels.

Dat schrijft burgemeester Halsema in een brief aan de ministers Grapperhaus (Justitie) en Bruins (Zorg). Aan het experiment mogen zes tot tien gemeenten meedoen, die de teelt van hennep voor levering aan coffeeshops binnen de gemeentegrenzen vier jaar lang kunnen toestaan.

Amsterdam vreest volgens AT5 dat er in de proef te weinig soorten wiet en hasj aangeboden zullen worden. Dat zal handel op straat in de hand werken, denkt de gemeente. Daar zullen wél meer soorten te koop zijn.

"Het nu voorgestelde gereguleerde aanbod van 20 tot 30 soorten wiet en (Nederlandse) hasj is onvoldoende gelet op het huidige aanbod van enkele honderden varianten (qua smaak en beleving)", staat in de brief.

Achterdeurproblemen

Ook mag de stad van het kabinet alleen meedoen als álle 166 coffeeshops deelnemen. "Die moeten dan in één klap hun illegale leveranciers afstoten", denkt Halsema. "Het is niet denkbeeldig dat er op dat moment problemen met 'de achterdeur' zullen ontstaan."

Als Amsterdam wil meedoen, moeten de voorwaarden worden aangepast, schrijft de burgemeester. Zo zou het mogelijk moeten zijn om slechts een deel van de coffeeshops in de stad te laten deelnemen.

En als de ministers niet te vermurwen zijn op dat gebied, dan hoopt de stad op een overgangsperiode waarin zowel het huidige aanbod áls gereguleerde cannabis verkocht mag worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl