Suzanne Schulting AFP

"Ze heeft hem!", buldert commentator Joris van den Berg in de microfoon. "Een ongelooflijke stunt van Suzanne Schulting: goud op de 1.000 meter. Dit is ongelooflijk!"

Op de laatste individuele afstand van het olympisch shorttracktoernooi in Pyeongchang boekte Schulting haar grootste succes. Als het aan haar ligt, komen er nog veel meer successen bij. En niet alleen als shorttrackster.

Vanaf het komende seizoen wil de 21-jarige Schulting zich meer gaan toeleggen op de langebaan.

Gaat Schulting Ter Mors achterna? 'Ik vind langebaanschaatsen gewoon heel leuk'

Schulting werd in het seizoen 2016/17 als langebaanschaatsster derde op de massastart en vierde op de 1.000 meter. Ze plaatste zich bij dat NK ook voor de EK sprint, maar gaf haar startbewijs op ten gunste van de NK shorttrack.

Dit seizoen wil ze zich verder ontwikkelen als schaatsster.

Ter Mors achterna

Ze sluit aan bij Team IKO, de schaatsploeg rond Jorien ter Mors. Ter Mors is al jaren buitengewoon succesvol als shorttrackster én langebaanschaatsster. In Pyeongchang bekroonde zij die combinatie met goud op de 1.000 meter langebaan en brons met het Nederlandse shorttrackteam op de aflossing.

Ter Mors gaat verder als langebaanschaatsster, Schulting zal dit seizoen op beide disciplines uitkomen. "Ik ken coach Erwin ten Hove al jaren. Vorig jaar vroeg hij al: kom bij ons. Maar het was een olympisch jaar. Misschien volgend jaar? Nou, nu is het volgend jaar."

Dat ze teamgenoot wordt van Ter Mors was min of meer toevallig. "Jorien is wel een pionier op dit gebied, dus ja. Ik weet niet precies hoe ik mij kan ontwikkelen op de langebaan. Als meisje droomde ik er ook altijd van om als schaatsster op de Spelen voor de medailles te kunnen gaan. We gaan het zien. Maar, shorttrack blijft op nummer één."

Suzanne Schulting (rechtsonder) toont haar olympische medaille in Pyeongchang met haar collega's van het langebaanschaatsen ANP

Schulting zal pas na de eerste wereldbekerwedstrijden shorttrack in Calgary en Salt Lake City begin november wat meer aansluiten bij langebaanschaatsers. "Ik wil graag stappen maken. Ik ben blij dat mijn coach Jeroen Otter daar ook ruimte voor geeft. Maar de focus blijft op shorttrack. Over vier jaar kan ik ook nog zeggen dat ik graag wil "langebanen".

STER reclame