EPA

Uitgeprocedeerde asielzoekers in Duitsland kunnen gaan profiteren van de aantrekkende economie en het tekort aan vakmensen. Een deel van hen mag blijven als ze een baan hebben en zich financieel kunnen redden. Dat heeft de Duitse regering bekendgemaakt.

Ook worden nieuwe mensen van buiten de EU toegelaten als ze een diploma hebben en de Duitse taal beheersen. Die groep krijgt een verblijfsvergunning voor een half jaar met de mogelijkheid op verlenging met nog eens een half jaar.

De maatregel volgt op een oproep van Duitse werkgeversorganisaties. Bedrijven kunnen niet voldoende mensen vinden om alle vacatures te vervullen. Er is een groot tekort aan vakmensen en dat remt de economie.

Onbeheersbaar

Het besluit geldt ook voor asielzoekers die al zijn afgewezen, maar die op dit moment nog in Duitsland zijn vanwege persoonlijke omstandigheden, zoals gezondheidsproblemen of omdat het land van herkomst hen niet terugneemt.

De Duitse regering heeft afgelopen nacht met de nieuwe regels ingestemd.

Eerder zei bondskanselier Merkel nog dat ze een toestroom van vluchtelingen vreest als die voor werk mogen blijven. Het ministerie van Binnenlandse Zaken was het met haar eens en zei dat er een duidelijke scheiding moet blijven tussen humanitaire opname en arbeidsmigratie. De situatie zou anders onbeheersbaar worden.

STER reclame