Sharon Gesthuizen stapt over van SP naar GroenLinks

Voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is van de SP overgestapt naar GroenLinks. Aanleiding is een verandering in het vluchtelingenstandpunt die zij bespeurt.

Gesthuizen is in januari lid geworden van GroenLinks en heeft zich in het voorjaar bij de SP laten uitschrijven. "Dat was pijnlijk", zei ze in het radioprogramma De Nieuws BV.

Gesthuizen zat tussen 2006 en 2017 voor de SP in de Tweede Kamer en voerde het woord over asielzaken. Ze sloot zich bij GroenLinks aan na een interview van SP-leider Marijnissen in de Volkskrant.

Koerswijziging

Marijnissen zei toen dat ze niet principieel tegen het sluiten van vluchtelingendeals met Noord-Afrikaanse landen is. Dat soort deals moet ertoe leiden dat vluchtelingen worden opgevangen in de regio waar ze vandaan komen.

Hoewel de partij dat zelf ontkent, is er volgens Gesthuizen sprake van een koerswijziging. De partij stemde eerder - volgens haar terecht - tegen zo'n deal met Turkije.

Ze vindt dat er nu toe veel te weinig ruimte in de partij is geweest om iets over het veranderde standpunt te zeggen en vindt dat weinig democratisch. Ze sloot zich bij GroenLinks aan, omdat die partij nog wel tegen vluchtelingendeals is en vindt dat oorlogsvluchtelingen in Europa asiel moeten kunnen aanvragen.

Folderen

Of ze een politieke functie bij GroenLinks ambieert, wil ze niet zeggen. "Je moet nooit zo'n overstap maken omdat je een baantje wilt." Ze zegt dat ze eerst vrijwilligerswerk wil doen - "ik ben niet te beroerd om te folderen" - en dat ze daarna wel verder ziet en niets uitsluit.

Gesthuizen stelde zich in november 2016 kandidaat om partijvoorzitter bij de SP te worden. Een van haar speerpunten was dat de SP democratischer moest worden. Ze verloor de strijd van Ron Meyer.

Na de verkiezingen van vorig jaar publiceerde ze een boek waarin zij de omgangsvormen binnen de SP beschreef. Volgens haar heerst er in de partij een ijzeren discipline en wordt tegenspraak nauwelijks geduld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl