Niko Kovac omhelst Arjen Robben na het Champions League-duel met Benfica Pro Shots

Bayern München is sinds december 2013 thuis onoverwinnelijk in de groepsfase van de Champions League. Ajax wacht vanavond daarom een zware taak. Maar de Amsterdammers kunnen wellicht profiteren van de huidige situatie bij 'Der Rekordmeister'.

Want na het 1-1 gelijkspel tegen FC Augsburg en het 2-0 verlies bij Hertha BSC in de competitie ligt de ploeg van trainer Niko Kovac ineens onder een vergrootglas. Ook al won het de voorgaande zeven officiële duels allemaal.

Erik Meijer, analist bij tv-zender Sky in Duitsland en voormalig ploeggenoot van Kovac bij Hamburger SV en Bayer Leverkusen, geeft hoog op van Bayern, maar dicht Ajax toch een kansje toe om te stunten in de Allianz Arena.

In de Duitse media wordt al gesproken over een minicrisis bij Bayern. Zie jij dat ook zo?
"Nee, dat vind ik een beetje overdreven. Ze zijn het seizoen fantastisch gestart, maar kampen nu even met een terugslag. Thuis tegen Augsburg was zeker verrassend, al was dat vooral te wijten aan het niet afmaken van de kansen."

"Hertha BSC heeft het goed aangepakt. Behoudens een grote kans voor Arjen Robben creëerde Bayern vrijwel niets. Dat was wel opvallend, aangezien het voor het eerst sinds februari was dat ze geen doelpunt wisten te maken in de Bundesliga."

Waar liggen de zwaktes bij Bayern München?
"Die moet je zoeken, maar als je ze durft vast te zetten, heb je misschien een kans. Als je ze alle vrijheid geeft om op te bouwen, wordt het moeilijk. Zeker met de veelvuldig opkomende backs Joshua Kimmich en David Alaba. Dan speel je Bayern in de kaart."

"Ajax moet sowieso het lef hebben om te gaan voetballen, tussen de linies door te spelen. Ze moeten zien te profiteren van de onzekerheid die er momenteel heerst bij Bayern."

Jij hebt met Niko Kovac samengespeeld. Wat voor persoonlijkheid is hij?
"Als voetballer was hij heel zakelijk, doordacht en slim. Hij deed geen domme dingen, nam weinig risico's. Dat zie je nu een beetje terug bij hem als trainer."

"Niko is van nature een evenwichtige en rustige man. Bij Bayer Leverkusen hadden we een kaartclub met de Kovac-broers, Jan Heintze, Ulf Kirsten en ik. Dan leer je mensen ook kennen. Niko nam vaak tactische beslissingen. Volgens mij heeft hij nooit zo veel hoeven te betalen."

Ajax viert de eerste competitietreffer van Kasper Dolberg Pro Shots

Normaliter maakt Ajax weinig kans in München. Is dat vanavond anders?
"De kans op een resultaat is nog steeds klein, maar hij is er wel. Het deurtje staat op een kier. Ajax moet daar een voetje tussen zien te krijgen. Een vroege voorsprong zou ideaal zijn. Dan wil ik de reactie van het publiek weleens zien. En of de spelers een antwoord hebben."

"Maar de Champions League is altijd iets speciaals bij Bayern. Thuis wordt er over het algemeen gewonnen. Het brengt wat extra's bij ze naar boven. Ajax moet echt een goede dag hebben als ze iets mee willen nemen naar Amsterdam."

STER reclame