Femke Heemskerk
NOS Sport

Heemskerk gaat door tot en met Tokio 2020

Femke Heemskerk gaat door met zwemmen tot en met de Olympische Spelen van Tokio 2020. Dat heeft de 31-jarige Zuid-Hollandse maandag bekendgemaakt.

Heemskerk presteerde sterk op de Europese kampioenschappen in augustus in Glasgow. Ze pakte zilver met de estafetteploeg op de 4x100 meter (met Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint en Kim Busch) en zilver met de gemengde estafetteploeg (met Kromowidjojo, Nyls Korstanje en Stan Pijnenburg). Individueel won ze zilveren medailles op de 100 en 200 meter vrije slag.

Haar coach Marcel Wouda zei na de EK over Heemskerk: "Ik ben erg tevreden over Femke. Zij laat in de finales het allerbeste zien. Dat vind ik grote klasse."

Ommekeer

Met haar prestaties in Glasgow revancheerde Heemskerk zich voor haar matige optreden bij de Olympische Spelen van 2016. Na de Spelen gooide ze het roer om.

Ze zette een punt achter de samenwerking met de excentrieke Franse coach Philippe Lucas en koos voor de trainer waar ze in het verleden wel successen mee had geboekt. "Wouda is de beste trainer die ik ooit heb gehad", aldus Heemskerk.

Prestaties

Heemskerk werd tot nu toe één keer olympisch kampioen op de 4x100 meter vrije slag estafette in 2008 en won in 2012 op hetzelfde onderdeel zilver.

Individueel greep Heemskerk goud op de 200 meter bij de EK kortebaan in 2010 en was ze de beste op de 100 meter vrije slag bij de WK kortebaan in 2014.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl