Patiënten worden op een plein naast het ziekenhuis van Palu geholpen. AFP

Nederland geeft 1 miljoen euro voor hulp aan slachtoffers van de aardbeving en de tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi. Minister Kaag van Ontwikkelingssamenwerking zegt dat het geld bedoeld is voor medische hulp, voedsel, noodopvang en water. Ook wordt psychologische eerste hulp verleend aan getraumatiseerde slachtoffers.

Het bedrag wordt beschikbaar gesteld aan het Internationale Rode Kruis. De hulpverlening ter plaatse loopt via het Indonesische Rode Kruis.

Geen specifiek verzoek

Volgens Kaag is er tot dusver geen specifiek verzoek aan Nederland gedaan voor het zenden van goederen of andere hulp. Wel heeft ze telefonisch haar condoleances aangeboden en haar medeleven betuigd met de nabestaanden en andere slachtoffers van het natuurgeweld aan de Indonesische minister Sri Mulyani Indrawati.

In het door natuurgeweld getroffen gebied op Sulawesi is een groot tekort aan voedsel en water. De bevoorrading verloopt mondjesmaat.

Brusselse hulp

De Europese Commissie heeft 1,5 miljoen euro aan noodhulp beschikbaar gesteld. Ook andere landen bieden Indonesië hulp aan.

Het Rode Kruis heeft rekeningnummer 6868 opengesteld om geld in te zamelen voor de hulpverlening op Sulawesi. Volgens de hulporganisatie is er 20 miljoen euro nodig.

STER reclame