1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Wielrennen

Wereldtitel is Valverde gegund: 'Mooiste winnaar die je kan bedenken'

Tom Dumoulin kwam zondag net wat kracht tekort voor de wereldtitel op de weg, maar het chagrijn daarover in het Nederlandse kamp viel mee. Dat had alles te maken met de winnaar; bijna iedereen gunde Alejandro Valverde zijn succes.

"Het is echt een groot kampioen", zei Thorwald Veneberg over de 38-jarige Spanjaard. "Dat hij dit na al die jaren nog kan presteren. Ik denk dat we zo'n beetje even oud zijn, ik vind het echt fantastisch", aldus de 40-jarige bondscoach van Oranje.

En Bauke Mollema: "Hij is de mooiste winnaar die het wielrennen kan bedenken. Na zo'n lange carrière. Bijna alles gewonnen, al zes keer het WK-podium gehaald en in een van zijn laatste jaren pakt hij toch nog de wereldkampioentrui. Dat is hem zeker gegund."

Wereldtitel is Valverde gegund: 'Mooiste winnaar die je kan bedenken'

Alleen Tom Dumoulin toonde zich tegenover het AD niet heel blij met Valverde als winnaar. Niet zozeer omdat hij in de eindsprint zijn meerdere moest erkennen in de Spanjaard, maar wel omdat aan de nieuwe wereldkampioen het etiket van dopingzondaar kleeft.

Vanwege betrokkenheid bij Operación Puerto, het dopingschandaal rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes, werd Valverde in 2010 voor twee jaar geschorst. Zonder die geschiedenis op te rakelen, liet Dumoulin de nodige scepsis in zijn stem doorklinken. "Ik ben kritisch, maar heb geen zin in zure krantenkoppen na een mooi WK."

Voor de 24-jarige Antwan Tolhoek, nog een relatief groentje in het peloton, is Valverde een icoon. "De sterkste heeft gewonnen. Hij is een renner waar je tegenop kijkt. Een ware wereldkampioen."

Enthousiasme op Twitter

Ook op Twitter oogstte Valverde met zijn overwinning veel enthousiasme en waarderende woorden, getuige berichten van Johan Bruyneel, Dylan Groenewegen, Alberto Contador en David Millar.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl