Poels grapt: 'Weten jullie wanneer het steile stuk begint?'

Na negen onderdelen waarin Nederland liefst zes medailles pakte, rest er op de wereldkampioenschappen wielrennen in Innsbruck nog één onderdeel: de wegrace voor mannen. Wout Poels en Bauke Mollema kijken er al het hele jaar naar uit. Wat kunnen zij morgen?

Het gaat in Innsbruck al de hele week over één ding: de slotklim Gramartboden, die de organisatie speciaal voor de mannen heeft opgenomen in de slotronde van hun WK-parcours.

'Gruwelijk steil'

Poels kwam vrijdag pas aan in Oostenrijk en reed er gelijk met de rest van de Nederlandse selectie omhoog. "Hij is gruwelijk steil. Het wordt heel lastig, vooral na 258 kilometer."

De slotklim op het WK voor mannen: 'Gruwelijk steil'

Het stijgingspercentage van 28 procent hoeft Poels geen angst in te boezemen. Op kuitenbijters als de Angliru en de Muur van Huy presteert de dertigjarige Nederlander vaak het beste. Hij won ook al eens Luik-Bastenaken-Luik, de klassieker waarmee de rondgang in Innsbruck het beste vergeleken kan worden.

Parkeermuntje mee?

"Normaal vind ik dat wel leuk, zo'n steile klim. Waar het om gaat: of je hebt de benen, of je hebt ze niet. Als je ze wel hebt, kun je hopelijk wat presteren. Heb je ze niet, dan kun je beter een parkeermuntje in de automaat gooien, want dan sta je geparkeerd", grapt de renner van Team Sky.

Mollema: ben fris uit Vuelta gekomen

Het strijdplan van Poels? "Het liefste wacht ik tot die klim. Als ik in de koers voel dat ik goed ben, durf ik ook wel te wachten. Dat durft Alaphilippe ook wel en ook mannen als Valverde, Daniel Martin, Kwiatkowski, noem ze maar op."

"Je moet tot het steile stuk wachten en dan je moment pakken. Of ik de vorm heb? Ik denk het wel. Ik heb denk ik nog nooit zoveel getraind op het rijden van eendagskoersen. Na de Tour stond alles in het teken van het WK. Een hele andere benadering voor mij. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat uitpakken."

Poels klopte Alaphilippe onlangs in de Ronde van Groot-Brittannië. "Dat was goed voor het vertrouwen. Kijk, bij mij kan het twee kanten op: of ik het gaat heel goed of het gaat niet. Er is nooit een tussenweg."

Heeft hij hetzelfde gevoel als voor de Luik-Bastenaken-Luik die hij op zijn naam schreef? "Toen was ik vooral met kleding bezig, om het niet koud te krijgen. Maar een paar dagen eerder werd ik in de Waalse Pijl al vierde, dus ik had al het vertrouwen dat ik goed was."

'Heb er alles aan gedaan'

"Ik heb er alles voor gedaan, heb alles gedaan wat ik moet doen. Heb nergens wat laten liggen, met training, met voeding. Dus hier moeten we het mee doen."

Bauke Mollema is net als Poels al lang bezig met de mondiale titelstrijd. "Dit is een mooi parcours. Ik heb er het hele jaar naar uitgekeken."

De renner van Trek reed de Vuelta, maar had daar een andere rol dan normaal. Hij ging voor ontsnappingen in plaats van een goed klassement. "Ik was na een paar dagen al goed hersteld. Ik ben in de Vuelta ook niet elke dag tot het maximale gegaan. Dus ik ben er wel redelijk fris uitgekomen."

'Wachten tot de laatste klim'

De tactiek van Mollema? Dezelfde als die van Poels. "Ik moet wachten tot de laatste klim. Dat is de grootste kans op een resultaat. De kans is groot dat het daar gaat gebeuren, dat daar de beslissing valt."

Medaillespiegel na 9 van de 10 onderdelen

Goud Zilver Brons
Nederland 3 2 1 6
België 2 2 1 5
Australië 1 2 0 3
Denemarken 1 0 1 2
Oostenrijk 1 0 0 1
Zwitserland 1 0 0 1
Italië 0 1 3 4
Frankrijk 0 1 0 1
Duitsland 0 1 0 1
Canada 0 0 1 1
Finland 0 0 1 1
Groot-Brittannië 0 0 1 1

STER reclame