NOS Wielrennen

Van Vleuten en Van der Breggen rijden mét elkaar, niet tegen elkaar

Van der Breggen en Van Vleuten: 'We zijn teamgenoten, geen concurrenten'

Door het hoofd van Annemiek van Vleuten spookte deze week een spreekwoord. "Twee honden vechten om een been, en de derde gaat ermee heen. Dat scenario willen we niet."

De twee topfavorieten voor de wereldkampioenschappen op de weg bij de vrouwen dragen hetzelfde shirt. En de kleur van dat shirt is oranje.

Van Vleuten en Anna van der Breggen domineren het vrouwenwielrennen, maar slechts een van hen kan aan het eind van de middag de regenboogtrui aantrekken. Onderlinge strijd in het Nederlandse kamp lijkt het grootste gevaar te vormen.

'Het mag niet ten koste van elkaar gaan'

Bondscoach Thorwald Veneberg omschrijft de mogelijke valkuil als "niet-duidelijke communicatie en geen duidelijke afspraken". Om die problemen voor te zijn, werd de training op vrijdag onderbroken voor een koffiepauze op een Oostenrijks terras.

Besproken is dat de twee Nederlandse troeven niet tegen elkaar gaan rijden. Veneberg: "Natuurlijk willen ze allebei wereldkampioen worden, dat is logisch. Maar niet ten koste van elkaar."

Van der Breggen wil niets weten van een strijd tegen Van Vleuten. "Ze is mijn concurrent als we voor onze ploegen rijden. Maar we hebben nu hetzelfde shirt aan en rijden voor dezelfde ploeg."

Getty Images
Annemiek van Vleuten won eerder deze week goud op de tijdrit, Van der Breggen werd tweede

Op de erelijst van Van der Breggen staan onder meer een olympische titel op de weg, vier zeges op rij in de Waalse Pijl en twee eindoverwinningen in de Giro Rosa. Een wereldtitel won ze echter nog nooit. Vier keer bleef Van der Breggen steken op de tweede plaats (één keer ploegentijdrit, twee keer tijdrit en één keer wegwedstrijd).

Met haar tijdrit eerder deze week, goed voor zilver achter Van Vleuten, was de Overijsselse "wel echt tevreden. Het ging heel goed, daar ben ik blij mee." Van een complex wil Van der Breggen niks weten. "Wat kan ik eraan doen? Ik zorg gewoon dat ik goed ben en doe mijn best."

Na het prolongeren van de wereldtitel op de tijdrit staat de teller bij Van Vleuten op twee. Ze won ondanks het feit dat ze 's ochtends nog was flauw gevallen en dankzij een aflevering van Boer zoekt Vrouw. "Ik ben trots dat ik de trui nog een jaar op de tijdritfiets mag tonen", zei Van Vleuten, die de trui maar wat graag ook bij 'gewone' koersen wil dragen.

De mooiste strijd met Van der Breggen vocht ze uit vlak na haar eindzege in de Giro Rosa. Twee dagen na het succes in Italië stond ze alweer aan de start van de eendagswedstrijd La Course. Van der Breggen leek op weg naar de zege, maar stortte in waardoor Van Vleuten haar vlak voor de streep nog kon passeren.

Van Vleuten klopt Van der Breggen in onwaarschijnlijk slotstuk

Voor radiocommentator Gio Lippens is Van Vleuten vandaag de grootste kanshebber. "Ze won de tijdrit met zo veel overmacht. Als het erop aankomt, is ze zo fanatiek en verbeten." Verslaggever Han Kock durft geen favoriet aan te wijzen. "Het zal er op aankomen wie in de goede ontsnapping zit."

Kock: "Er is veel gesproken de afgelopen dagen. Er zijn wat irritaties uitgesproken die vorig jaar tijdens de WK ontstonden. Maar iedereen gaat er professioneel mee om. Het is zaak om gedisciplineerd te zijn, want vergeet de buitenlandse concurrentie ook niet. Denk bijvoorbeeld aan Ashleigh Moolman en Katarzyna Niewiadoma."

'Elkaar aanvallen? Dat kunnen ze zich niet permitteren'

"Van Vleuten en Van der Breggen rijden allebei voor hun eigen belang en er is een flinke rivaliteit", zegt Lippens, "maar ze kunnen het zich niet permitteren om elkaar aan te vallen. Er is bovendien veel geleerd van het verleden", doelt Lippens op de Europese kampioenschappen, waar het peloton onder aanvoering van Nederland de achtervolging inzette op Anna van der Breggen.

Door communicatieproblemen tussen rensters en ploegleiding ging de Italiaanse Marta Bastianelli er met de Europese titel vandoor. Kock: "Ook nu rijden ze zonder oortjes, terwijl die er bij de meeste wedstrijden wel zijn. Dat is ingewikkeld, maar ik heb er vertrouwen in dat ze goede afspraken hebben gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl