Máxima (midden, lichte jurk) bij een wandeling door New York
NOS Nieuws

Máxima stak er in New York (weer eens) bovenuit

  • Piet van Asseldonk

    redacteur Koninklijk Huis

  • Piet van Asseldonk

    redacteur Koninklijk Huis

Koningin Máxima was deze week in New York, samen met premier Rutte en andere bewindslieden. Ze bezocht er de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ze was er, zoals ieder jaar, in haar rol als 'speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal voor inclusieve financiering en ontwikkeling'.

Opnieuw bleef Máxima's aanwezigheid voor met name de visuele pers niet onopgemerkt. De camera's zijn dol op Máxima. Waar zij verschijnt, doet de Nederlandse koningin van zich spreken en gaat zij, vaak vanwege haar kleding, over de tong.

Dat bleek recentelijk weer eens met Prinsjesdag, toen haar verschijning naast de koning veel aandacht trok. Via ingezonden brieven in kranten werd de vraag opgeworpen of koningin Máxima "met haar opmerkelijke jurk, opvallende sleep en aureoolhoed" koning Willem-Alexander "niet overschaduwt". Temeer omdat, zoals een ingezonden briefschrijver van NRC Handelsblad zegt, Willem-Alexander er "juist aan hecht zijn koninklijke status niet uit te stralen".

In een prominent geplaatste brief aan de Volkskrant signaleert een lezeres dat koningin Máxima tijdens de balkonscene op Prinsjesdag "als eerste in volle glorie op het balkon verschijnt en als het zwaaien haar inziens genoeg is, het sein van vertrek geeft".

Máxima op Prinsjesdag op het balkon van paleis Noordeinde

Anderzijds wordt er steevast op gewezen dat Máxima, volgens de laatste Koningsdag-enquête nog steeds het populairste lid van de Oranjefamilie, het Nederlandse Koninklijk Huis precies dat snufje glamour en schwung geeft waar een constitutionele monarchie het (mede) van moet hebben. Ook daar wordt in ingezonden krantenbrieven op gewezen. Een lezersbrief in de Volkskrant verwoordt het zo: "Met de waardigheid die past bij een koningin laat ze zien dat ze een uitbundige vrouw is gebleven, na droevige privégebeurtenissen."

Daarmee wordt uiteraard gedoeld op de dood van Máxima's vader Jorge de Zorreguieta, een jaar geleden, en op de zelfdoding van Máxima's aan depressies lijdende zus Inés in juni. Over de dood van haar zus legde de koningin voor de camera een emotionele verklaring af. Máxima ontliep evenmin de camera toen haar om een reactie gevraagd werd op het Stint-ongeluk in Oss, waar vier kinderen de dood vonden.

Meer royals in New York

Terug naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Máxima was deze week in New York slechts één van de vele vorstelijke personen die er hun gezicht lieten zien om aandacht te vragen voor het vrijwilligerswerk voor nobele doelen dat ze in het verband van de VN verrichten.

Zo vroeg de Belgische koningin Mathilde aandacht voor de rechten van het kind en stond de Deens kroonprinses Mary op de bres voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. De Zweedse kroonprinses Victoria en de Noorse kroonprins Haakon zetten zich samen in voor duurzaamheid.

Máxima was in New York zelfs niet het enige lid van het Nederlandse koningshuis. Prinses Mabel, de weduwe van prins Friso, lobbyde er voor haar organisatie Girls not Brides. Prins Jaime de Bourbon de Parme, zoon van prinses Irene en tot voor kort de Nederlandse ambassadeur bij het Vaticaan, was in New York vanwege zijn nieuwe functie als speciaal adviseur van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Niettemin is het Máxima die van alle bij de VN actieve royals het meest van zich doet spreken. Niet vanwege haar kleding, maar vanwege de omvang en het gewicht van haar VN-functie en de inzet en het inzicht waarmee zij daar sinds 2009 inhoud aan geeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl