ANP

In het bijzijn van zijn familie is vandaag op 71-jarige leeftijd de Amsterdamse volkszanger Koos Alberts overleden, heeft zijn vrouw Joke bekendgemaakt. Hij leed aan blaaskanker. Sinds juli trad hij al niet meer op.

Koos Alberts werd op 3 februari 1947 in de Jordaan geboren als Jacobus Johannes Krommenhoek. Zingen in de kroeg deed hij al op jonge leeftijd. Toen hij zeven was werd hij er 's avonds vaak op uit gestuurd om zijn opa op te halen uit de kroeg. Maar die wilde niet mee voor 'zijn Koosje' gezongen had. "Mijn opa zette me dan op een kruk", vertelde Alberts in het tv-programma De Kist. "Ik moest voor hem zingen. Dan haalde hij me er af en kreeg ik weer wat centen."

Later zong Alberts geregeld op bruiloften en partijen, maar ervan leven kon hij niet. Hij verdiende jarenlang de kost als metselaar en als uitbater van een snackbar.

In 1983 kwam daar verandering in toen Alberts meedeed aan een talentenjacht in een kroeg in Amsterdam. Hij werd tweede en Tineke de Nooij adviseerde hem een single op te nemen. Een gouden tip, zo bleek later, want met die single brak Alberts door bij het grote publiek.

Met die single, Ik verscheurde je foto, en Gisteren heeft zij mij verlaten kwam zijn carrière in een stroomversnelling. Beide nummers haalden de Nederlandse top 40. "We gaan nog een hit uitbrengen", zei zijn platenbaas Willem van Kooten hem. "Maar ik heb er al twee", antwoordde Alberts. "We doen er nog eentje."

En ook dat nummer sloeg aan. Ook Waarom ben ik met kerstmis zo alleen kwam in de top 40 en Alberts brak alle records toen drie nummers van hem tegelijk in de top 10 stonden. De volkszanger verwierf een vermelding in het Guinness Book of Records.

ANP

In 1987 sloeg het noodlot toe. "Ik kwam van een optreden uit Rotterdam", zei Alberts in programma De Kist. "Het was mistig. Ik kom het dorp ingereden en in plaats van dat ik het hek binnenreed, reed ik tegen een boom aan."

De zanger moest na een reanimatie zo'n tien weken aan de beademing. Het Nederlandse publiek was geraakt, bleek uit de meer dan 185.000 kaarten en honderden bloemstukken die hem werden toegestuurd.

"Ik kan nooit meer lopen, ik kan nooit meer voetballen van m'n leven. Was ik maar dood", dacht hij toen hij wakker werd. Ook zingen leek na het ongeluk ver weg. Een stemband van Alberts was verlamd, met de andere moest hij opnieuw leren praten. Alberts liep een dwarslaesie op en raakte vanaf z'n borst verlamd. Maar de volkszanger gaf niet op.

"Ik ben toch weer aan het zingen gekomen, ik heb geknokt om alles weer te leren. "Ik ben blij dat ik er nog ben", zei hij jaren later.

Het knokken wierp zijn vruchten af: ook tijdens zijn revalidatieperiode behaalde Alberts succes. Zijn platenmaatschappij bracht de eerder opgenomen langspeler Het leven gaat door uit in 1988. Binnen een week scoorde Alberts met de plaat goud en platina. In datzelfde jaar werden ook zijn single Eenmaal kom jij terug en Zijn 't je ogen grote hits.

Alberts krijgt van Mies Bouwman een gouden- en een platina plaat ANP

Na ruim een jaar revalideren keerde Alberts terug in de showbizz, gezeten in zijn rolstoel. Zijn comebacktournee werd een groot succes, met als hoogtepunt een optreden in het Amsterdamse Concertgebouw.

Hij trad op in binnen- en buitenland, veroverde een tegel op de 'sterrenstoep' Walk of Fame in Rotterdam, schreef de autobiografie Vechten voor geluk en kreeg een koninklijke onderscheiding.

In de zomer van 2018 werd blaaskanker bij hem geconstateerd. Na een spoedingreep werd hij dagenlang kunstmatig in slaap gehouden. Hij kwam weer bij, maar herstelde onvoldoende.

"Als ik ga dan ga ik", zei Alberts ooit in een interview. Hij wenste één ding: "Ik wil eerder sterven dan Joke, dan mijn vrouw. Ik zou niet zonder haar kunnen leven. Ze is de grootste steun in mijn leven." Met Joke is hij meer dan veertig jaar getrouwd geweest.

En was het einde dan daar, "dan mogen alle fans die dan nog van mij houden komen. Ik heb een prachtig leven gehad."

STER reclame