NOS NieuwsAangepast

Grote hoeveelheid grondstoffen voor explosieven gevonden bij terrorismeverdachten

Bij doorzoekingen van de woningen van de verdachten die volgens politie en Openbaar Ministerie een aanslag wilden plegen is honderd kilo kunstmest gevonden, die mogelijk geschikt is voor een autobom. Er werden ook grondstoffen gevonden die gebruikt kunnen worden in bomvesten. De spullen lagen in een woning in Arnhem.

Volgens het Openbaar Ministerie was de groep verdachten in een vergevorderd stadium met de voorbereiding van een aanslag:

OM: voorbereiding aanslag was in vergevorderd stadium

De zeven mannen die gisteravond opgepakt werden, blijven voorlopig vastzitten. Woensdag worden ze voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze zitten in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact met hun advocaat mogen hebben. De jongste verdachte is 18. Gisteren werd nog gezegd dat de jongste man 21 is, maar dat is dus aangepast.

Ze worden door het Openbaar Ministerie verdacht van het voorbereiden van een aanslag op een groot evenement in Nederland. Tegelijkertijd zouden ze op een andere plek een autobom tot ontploffing hebben willen brengen.

De huiszoekingen waren gisteravond in Arnhem, Huissen, Rotterdam en Vlaardingen. Van de inval in Huissen werden deze beelden vrijgegeven:

Arrestatieteam valt woning Huissen binnen

Premier Rutte benadrukt dat Nederlanders waakzaam moeten blijven. Het dreigingsniveau is substantieel, de een na zwaarste fase van terreurdreiging, zei de premier op zijn wekelijkse persconferentie. "Dus we moeten wel met zijn allen alert zijn, niet naïef."

Hij wil niet dat Nederlanders hun manier van leven aanpassen, want dat is volgens de premier het grootste cadeau dat je terroristen kan geven. "We moeten ons leven blijven leven." Grote evenementen en bijeenkomsten moeten gewoon doorgaan. Maar als mensen iets zien wat ongewoon is, wil Rutte graag dat dit wordt gemeld. "Onze diensten zijn extreem alert."

Rutte: we moeten ons leven blijven leven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl