Max Verstappen AFP

Max Verstappen is bij de Grand Prix van Rusland veroordeeld tot een inhaalrace. De coureur van Red Bull Racing wordt in Sotsji vanwege een motorwissel naar achteren gezet in de startopstelling. Verstappens team overschrijdt met de wissel namelijk het maximale aantal toegestane motoren per jaar.

Het is Verstappens eerste 'gridstraf' van dit seizoen. Teamgenoot Daniel Ricciardo ondergaat hetzelfde lot. Ook de Australiër moet in Sotsji starten vanuit de achterhoede.

Strategische ingreep

De motorwissel is een strategische ingreep van Verstappens Formule 1-team, dat de straf daarom had ingecalculeerd. De nieuwste versie van de Renault-motor waar Verstappen eerder deze maand in Singapore voor het eerst mee reed, is namelijk niet in alle resterende grands prix inzetbaar.

Max Verstappen (l) en Daniel Ricciardo (r) EPA

"Die motor is niet gemaakt om te racen op grote hoogtes, zoals straks in Mexico en Brazilië, dus we wisten dat hij er weer een keer uit zou moeten", zegt Verstappen, die zondag zijn 21ste verjaardag viert. "Rusland is de beste plek om het te doen. Dit circuit ligt ons toch al niet."

Vijfde plaats het doel

Verstappen verwacht zich in de race op te kunnen werken tot de vijfde positie. "Dat is het doel, maar dat zou het ook zonder straf zijn geweest. Ferrari en Mercedes zijn favoriet en wij zijn het derde team. Net als anders. We moeten er nu alleen wat harder voor werken."

Red Bull Racing is niet de enige renstal die te maken krijgt met straffen. Ook dochterteam Toro Rosso neemt zijn verlies door Honda-motoren te vervangen: de coureurs Pierre Gasly en Brendon Hartley vergezellen Verstappen en Ricciardo dus in de achterhoede.

STER reclame