NOS Sport

Nederland judode dit WK als nooit tevoren: 'Er was saamhorigheid'

Arens kijkt na WK al naar Spelen: 'Kanshebbers moeten medailles worden'

De magere judojaren lijken voorbij voor Nederland nu Oranje de WK in Bakoe met drie medailles heeft verlaten. "Ik heb er weleens anders bijgestaan. Nu ben ik gewoon blij, we zijn op de goede weg", zegt bondscoach Maarten Arens.

Guusje Steenhuis won dit WK zilver en Marhinde Verkerk en Juul Franssen pakten brons. De laatste keer dat Nederland meer dan één medaille won bij een WK was in 2013. Toen waren het er vijf.

Papendal lijkt vruchten af te werpen

Na de Spelen van 2016 was er veel onrust. Niet alleen omdat de prestaties tegenvielen, maar omdat de bond had besloten dat alle judoka's vanaf dat moment samen op Papendal moesten trainen zodat ze elkaar meer konden stimuleren.

Dat lijkt nu zijn vruchten af te werpen, want Nederland opereerde dit WK als een hecht team. Arens: "Je kan niet meteen alle prestaties daaraan toeschrijven, maar de samenwerking als team is door Papendal echt veel beter. Dat zag je vandaag ook."

  • NOS
    Sanne van Dijke en Roy Meyer moedigen hun teamgenoten aan

Arens doelt daarmee op de landenwedstrijd, waarin Nederland zevende werd. Roy Meyer was daarin de grote motivator. Als een soort opperhoofd moedigde hij de hele ploeg aan. "Prachtig zo'n teamwedstrijd", laat hij weten.

"Dit was een heel bijzondere dag", gaat Meyer verder. "Ik heb de Nederlandse judoka's zien judoën zoals nooit tevoren. Er was saamhorigheid. Iedereen steunde elkaar en dat bracht beesten naar boven. We gaan echt met winst naar huis."

'Opperhoofd' Meyer: teamwedstrijden zijn prachtig

Dat belooft wat voor de Olympische Spelen van 2020. "Er zit nog rek in deze ploeg", sluit Arens af. "We hebben echt een goeie ploeg met meerdere kanshebbers. En wij gaan dus zorgen dat die kanshebbers medailles worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl