NOS Nieuws

Oostenrijkse fruitteler krijgt cel voor bijenmoord

Een fruitteler in Oostenrijk is veroordeeld voor de dood van zo'n 800.000 bijen door vergiftiging met een insecticide. De 47-jarige man kreeg een celstraf van twaalf maanden, waarvan vier onvoorwaardelijk. Ook moet hij gedupeerde imkers een schadevergoeding betalen van 20.000 euro.

De rechtbank in Klagenfurt acht de Oostenrijker schuldig aan het "opzettelijk beschadigen van het milieu". De man is de voorzitter van de lokale fruittelersvereniging en stond bekend om zijn kennis en ervaring. Volgens de rechter wist de beklaagde heel goed dat hij de wetgeving schond.

Chemisch bestrijdingsmiddel

De fruitteler gebruikte vorig jaar mei bij het besproeien van zijn fruitbomen het insecticide chloorpyrifos, dat alle insecten doodt. Hij besproeide zijn bomen in de tijd dat fruitbloesems bijen aantrekken. Meer dan 50 bijenvolken stierven, in totaal zo'n 800.000 bijen.

In de rechtbank vertelden twee getroffen imkers hoe dramatisch de bijensterfte was. "Voor de bijenkorven zag het zwart van de dode bijen", getuigde een van hen. De lichaampjes van de dode bijen waren verkrampt en gebogen, zei hij. Dat zijn duidelijke tekenen van vergiftiging.

De fruitteler gaat in hoger beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl