NOS Nieuws

'Ik raak mijn enorme druivenoogst kwijt dankzij die buurtapp'

  • Sjors Beukeboom

    redacteur Online

  • Sjors Beukeboom

    redacteur Online

"Ik ben alleenstaand, inmiddels 61 jaar oud en ik heb geen kinderen", vertelt Jos Smits uit Rosmalen. Hij is erg enthousiast over de zogenoemde buurtapp die hij op zijn telefoon heeft staan. "Tegenwoordig kijk ik wat verder dan alleen het werk en met de app kan ik daar invulling aan geven."

Honderdduizenden Nederlanders hebben buurtapps gedownload. Grote initiatieven zoals BuurtApp.nl, Nextdoor en BuurtWelzijn hebben de laatste drie jaar stijgende gebruiksaantallen gezien.

Vorig jaar heb ik een nieuwjaarsborrel gehouden.

Jan-Willem Buys

Buurtapps zijn er in verschillende soorten en maten. De WhatsApp Buurtpreventie (van de bordjes op straat) is een initiatief om bewoners op alarmerende situaties in de wijk te wijzen. Dat gebeurt met WhatsAppgroepen. Toepassingen zoals BuurtWelzijn, zijn downloadbare applicaties voor de smartphone. Deze vorm van apps hebben, in tegenstelling tot WhatsApp Buurtpreventie, het bevorderen van sociale cohesie in de buurt als voornaamste doel.

Jan-Willem Buys uit Driebergen gebruikt BuurtWelzijn. "In eerste instantie om wijkgenoten te leren kennen, zodat we elkaar op straat gedag kunnen zeggen", vertelt hij. Nu organiseert hij met succes wijkactiviteiten. "Vorig jaar heb ik een nieuwjaarsborrel gehouden. Ook is er een zangclubje ontstaan en helpen bewoners zieke buurtgenoten. De meeste organisatie daarvan loopt via de app."

Jos Smits kwam met andere culinair hobbyisten via een Buurtapp in contact

Smits uit Rosmalen is eveneens enthousiast over zijn mobiele app. Hij begint binnenkort met buurtbewoners een kookclub. "Ik zag een oproepje op Nextdoor. Daar heb ik op gereageerd. Nu kijken we wanneer we gaan afspreken."

Ook voor kleinere buurtzaken wordt de buurtapp ingezet. "Iedere vrijdag komen we met een wekelijkse nieuwsbrief", zegt Buys. "Daarin kunnen bewoners oproepjes doen. Denk bijvoorbeeld aan het vragen om klusjes, grasmaaien of eten brengen. Ik heb bijvoorbeeld heel veel druiven door een goede oogst. Die geef ik weg via de app."

Buys benadrukt dat hij oplet dat het appgebruik niet te veel wordt. "We staan weliswaar voor elkaar klaar, maar ik houd de behoefte van de buurt nauwlettend in de gaten. Ik organiseer zo nu en dan activiteiten, maar er zijn geen verplichtingen en het moet niet te opdringerig worden. Op die manier blijft de buurtapp leuk en draagt het bij aan de sociale cohesie in de buurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl