Pro Shots
NOS Voetbal

Ajacied Gravenberch rustig onder plotselinge belangstelling

Het kan snel gaan in het leven van een talentvolle voetballer. Vorige week had nog bijna niemand van Ryan Gravenberch gehoord, maar woensdagavond wilden alle journalisten juist met hém spreken. "Ik ben gewoon een jongetje van zestien en laat het maar op me afkomen."

De jonge middenvelder werd afgelopen zondag de jongste Ajax-debutant ooit toen hij mocht invallen in de topper tegen PSV.

In de bekerwedstrijd tegen de amateurs van Te Werve (7-0 voor Ajax), drie dagen later, kreeg hij zijn eerste basisplaats van trainer Erik ten Hag. En was hij prompt trefzeker.

'Aantal vlakken groeien'

Ten Hag heeft veel vertrouwen in Gravenberch. "We hebben hem de hele voorbereiding meegenomen. Hij laat zien dat hij het niveau aankan", zei de coach deze week.

"Hij moet nog op een aantal vlakken groeien, maar dat betekent dat hij moet spelen. Dat hij potentieel heeft, is duidelijk en dat wij in hem geloven ook."

Een van de dingen die nieuw zijn voor Gravenberch is dat hij bij veel journalisten opeens bovenaan het verlanglijstje staat. "Ik ben het natuurlijk niet gewend, dat zal je misschien nu ook wel merken", geeft hij eerlijk toe. "Maar ik probeer gewoon m'n best te doen in interviews. Als het lukt, dan lukt het."

Gravenberch, afkomstig uit de jeugd van Zeeburgia, lijkt de plotselinge verandering van zijn status ogenschijnlijk met gemak te ondergaan. "Het gaat heel snel. Ik blijf kalm in mijn hoofd en laat het op me afkomen. Ik probeer met alles m'n best te doen."

Jongste Ajacied ooit

Ryan Gravenberch 16 jaar en 130 dagen
Clarence Seedorf 16 jaar en 241 dagen
Vurnon Anita 16 jaar en 349 dagen
Richard Sneekes 16 jaar en 362 dagen
Nordin Wooter 17 jaar en 4 dagen

"Dat ik mocht invallen tegen PSV had ik niet verwacht. Ik was wel zenuwachtig, maar toen ik erin stond, dacht ik: nu moet ik het gewoon laten zien. Net als vandaag. En ik denk dat het wel een beetje is gelukt."

Dat hij inderdaad indruk heeft gemaakt, blijkt wel uit de vele vergelijkingen die worden gemaakt met Paul Pogba, de drijvende kracht van het Franse elftal, dat afgelopen zomer wereldkampioen werd.

"Dat hoor ik continu. Ik herken dat wel, we zijn dezelfde types." Toch spiegelt Gravenberch zich niet aan de ster van Manchester United. "Mijn voorbeeld is Zinédine Zidane."

Pro Shots
Oktober 2014: Ryan Gravenberch in Ajax D1 tegen Feyenoord

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl