NOS Wielrennen

Dumoulin na tweede plaats: 'Zat totaal mislukt op de fiets'

Dumoulin: 'Ik zat mislukt op de fiets'

Tom Dumoulin liep strompelend rond na zijn tijdrit op de WK wielrennen. Hij raakte verkrampt tijdens zijn rit over het 52,5 kilometer lange parcours in Innsbruck en verloor zijn titel aan Rohan Dennis. "Ik zat totaal mislukt op de fiets. Het liep voor geen meter."

Na afloop kon hij amper van de fiets komen. Zoveel last - vooral van de bilspier - had hij van zijn lijf. "Het was verre van mijn topniveau. Ik probeerde overal kracht vandaan te halen, daarom raakte ik helemaal verkrampt."

'Plank voor m'n kop'

Dat hij desondanks nog tweede werd, heeft hij naar eigen zeggen te danken aan zijn mentaliteit. "Ik heb een plank voor m'n kop. Ik wil heel graag en dan kan ik mezelf tot grote hoogten stuwen, maar de echte vorm zat er vandaag niet in."

"Dennis was in topvorm. Dan kan ik hem alleen verslaan als het parcours me ligt, dat deed het wel, en als ik zelf topvorm heb. En die had ik vandaag niet."

Een reden voor de - in zijn ogen - tegenvallende tijdrit had hij niet. "Ik voelde me wel goed, maar misschien begin ik ook het einde van het seizoen te voelen. De ploegentijdrit was misschien net iets te veel van het goede."

"Tevreden met de tweede plaats ben ik niet. Ik heb niet mijn goede niveau gehaald en dan kan ik er geen vrede mee hebben."

Dennis: 'Wereldkampioen worden is droom die uitkomt'

"Ik kan het niet uitleggen, maar het is een fantastisch gevoel", zei Dennis over hoe het voelt om de wereldtitel tijdrijden te winnen. "Ik kreeg door dat ik boven op de klim een minuut voorsprong had. Ik heb nog overwogen een juichgebaar te maken op de finish, maar ik besloot toch maar te wachten totdat Tom over de streep was."

De Australiër won dit jaar ook al de individuele tijdrit in de Giro en beide tijdritten in de Vuelta. "Wereldkampioen worden is een droom die uitkomt. Ik kijk ernaar uit het komende jaar in de regenboogtrui te rijden."

Campenaerts: 'Tom trok aan het langste eind, maar ik ben superblij'

Victor Campenaerts werd derde op een halve tel achter Dumoulin. "Ik ben superblij. Ik had niet verwacht dat ik met Tom zou strijden om de tweede plaats. Hij trok aan het langste eind, maar voor mij is de derde plaats schitterend."

De Belg prolongeerde dit jaar zijn Europese titel tijdrijden. Het brons op het WK is voor hem de bevestiging dat hij bij de wereldtop op deze discipline hoort. "Een tijdrijder van wereldniveau moet ook presteren op een wereldkampioenschap."

"De bondscoach gaf me boven op de klim een tijd door van Dumoulin. Ik dacht: 'als ik op dit punt nog word vergeleken met Tom, dan moet ik wel heel goed hebben gereden'. Ik ga deze bronzen medaille met heel veel trots naast mijn Europese trui hangen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl