NOS Wielrennen

Dennis pakt WK-goud op de tijdrit, zilver voor Dumoulin

Dennis pakt WK-goud op de tijdrit, zilver voor Dumoulin

Tom Dumoulin is er bij het WK in het Oostenrijkse Innsbruck niet in geslaagd zijn wereldtitel bij het tijdrijden te prolongeren. De Australiër Rohan Dennis bleef hem op het 52,5 kilometer lange parcours 1.21 voor. De Belg Victor Campenaerts finishte een halve tel achter Dumoulin.

Dennis had dit jaar al zes van de acht tijdritten waar hij aan de start stond gewonnen, waaronder de tijdrit in de Giro d'Italia en beide tijdritten in de Vuelta. Op een WK was hij nooit verder gekomen dan de vijfde plaats in 2014.

Wilco Kelderman werd op meer dan 4 minuten zestiende. Jos van Emden moest zich tevreden stellen met de twintigste plaats.

Dennis, Dumoulin en Campenarts ontvangen medailles

Vechten voor zilver

Dat Dumoulin bij het eerste meetpunt, na 16,6 kilometer, 9 seconden toe moest geven op Dennis, was nog niet verontrustend. Na 30 kilometer moest er namelijk geklommen worden.

Maar de Australiër verteerde de 5 kilometer lange klim (gemiddeld 7,1%) uitstekend en wist na het tweede meetpunt (na 35,2 kilometer) dat alleen pech hem nog parten zou kunnen spelen. Dumoulin, vorig jaar nog de beste van de wereld in het Noorse Bergen, wist dat hij alleen nog zilver zou kunnen grijpen.

Campenaerts

De Limburger moest er wel echt voor vechten om Campenaerts, die dit jaar in Glasgow Europees kampioen op de tijdrit werd, van zich af te houden. Dumoulin had bij het laatste meetpunt nog een voorsprong van iets meer dan 10 seconden op de Belg, maar naarmate de eindstreep in zicht kwam, werd die voorsprong alsmaar kleiner.

Uiteindelijk bleef er nog maar 0,53 over en daarmee pakte Dumoulin zijn enige ontbrekende individuele WK-medaille op de tijdrit. Naast het goud van vorig jaar won hij in 2014 brons in Ponferrada.

Top-10 WK tijdrijden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl