EPA

In Boedapest was het gisteravond net alsof de Olympische Spelen van start gingen: met een heuse openingsceremonie werden de Euroskills, de Europese Kampioenschappen voor beroepen, geopend. Aan het evenement doen 31 Nederlandse talentvolle mbo'ers mee, onder wie een meubelmaker, een webdesigner, een bloembinder en een verpleegkundige.

Een van hen is kok Roy Scheffers, die vanmiddag voor het eerst aan de beurt is. "Dus ik heb nog even de tijd om me mentaal voor te bereiden en om de laatste puntjes nog te checken", zei hij vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Daarna kan ik gaan knallen."

De eerste dag staat voor Scheffers vooral in het teken van voorbereidingen treffen voor morgen. "Ik moet een gevogeltebouillon opzetten, pastadeeg maken en een dessert voorbereiden met peer. Dat laatste kregen we gisteren pas te horen, want de peer was een mystery ingredient."

Morgen moet Scheffers de bouillon en gevulde pasta serveren. "Daarnaast moet ik een hoofdgerecht serveren met hert, waar een bereiding bij moet van courgette en een bijpassende saus. En dan nog het peerdessert." Op vrijdag, de laatste dag, is het de bedoeling dat Scheffers een amuse, een hoofdgerecht met forel en een dessert met puntpaprika maakt.

Scheffers, die net als alle andere deelnemers nationaal kampioen werd, wil uiteindelijk zelf chef-kok worden, want een restaurant runnen, lijkt hem niets, vertelde hij. "Het ondernemerschap vind ik helemaal niks, maar een team aansturen in een keuken zou ik mooi vinden."

Ook Shirley Westerhout maakt deel uit van Team Nederland. Zij doet mee aan het kampioenschap voor verpleegkundigen. "Ik heb zes maanden lang heel hard getraind", zei ze gisteravond. Westerhout was onder de indruk van de openingsceremonie. "Ze hebben er echt wat moois van gemaakt. Alle landen kwamen heel mooi voorbij."

De komende dagen bestaan voor haar vooral uit van het doen van cases met acteurs, vertelde ze. "Daarbij moet ik al mijn verpleegkundige skills laten zien. Dus ik moet bijvoorbeeld een wond verzorgen en voorlichting geven aan een patiënt over diabetes. En alles moet in het Engels."

Hieronder een promotiefilmpje van Euroskills in Boedapest:

Hotelreceptioniste Jade Jury is blij dat Euroskills eindelijk van start gaat. "Na de openingsceremonie begon het zo te kriebelen. Er zijn hier zo veel jongeren met passie voor hun vak. Dat is prachtig om te zien."

Gastvrijheid

Ook Jury trainde de afgelopen maanden veel. "Ik heb veel cases gedaan en daarnaast heb ik alle standaardprocedures uit mijn hoofd geleerd. Maar uiteindelijk gaat het om de gastvrijheid die in je zit. Dat kun je niet leren."

Haar opdrachten bestaan uit onder meer het in- en uitchecken van gasten en het behandelen van klachten. "Ik kan nu eindelijk mijn skills met collega's uit andere landen vergelijken. Het beste komt zo in je naar boven."

Zaterdag is de laatste dag van Euroskills. Op die dag zijn de prijsuitreikingen.

STER reclame