Teleurstelling bij judoka Henk Grol
NOS SportAangepast

Snelle uitschakeling Grol op WK, zevende plaats voor Meyer

Henk Grol is al in een vroeg stadium uitgeschakeld op de wereldkampioenschappen judo in Bakoe. De Groninger, die uitkomt in de zwaarste klasse (boven honderd kilogram), liep in de tweede ronde tegen de Tsjech Lukas Krpalek tegen een ippon aan.

Het zag er aanvankelijk goed uit voor Grol. Hij stond een punt voor tegen de olympisch kampioen in de klasse tot honderd kilogram, die net als Grol na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 de overstap maakte naar de zwaarste categorie.

Maar met nog slechts een halve minuut op de klok ging het mis. Krpalek profiteerde van een onoplettendheid van Grol. De Tsjech zette een aanval in, waarbij de 33-jarige routinier niet snel genoeg kon reageren. Terwijl de Tsjech hem naar de grond trok, klapte de enkel van Grol dubbel.

Spanning en druk

Voor Grol het wist lag hij met zijn rug op de grond: ippon. Partij voorbij, toernooi over. "We hebben altijd 'battles' gehad en meestal viel het mijn kant op, maar deze keer niet", reageerde de verliezer. "Ik liep ook wel leeg, vanwege de spanning en de druk. Als je geen ranking hebt, zoals ik, dan loot je altijd zwaar. Het is niet anders.''

Meyer sneuvelt in herkansingen

Roy Meyer verloor in dezelfde klasse in de kwartfinales nipt van Goeram Toesjisjvili, de mondiale nummer één. De 27-jarige Meyer was zijn WK begonnen met zeges op de Tunesiër Faicel Jaballah en de Serviër Zarko Culum. Jaballah ging pas in de verlenging onderuit, terwijl Culum al na 56 seconden op zijn rug lag.

Meyer viel tegen Toesjisjvili veel aan en bracht hem aan het wankelen, maar niet op de knieën. In de verlenging dacht de Georgiër te scoren, maar de video-arbiter vond van niet. Na 7,5 minuut boeiende strijd gooide hij Meyer alsnog op z'n rug.

De Bredanaar werd verwezen naar de herkansingen, waarin hij moest zien af te rekenen met Hisayoshi Harasawa. Meyer begon energiek en sterk en gooide er tot groot enthousiasme van het publiek meteen een schouderworp uit.

De Japanner wist maar net een score te voorkomen, liet zijn opponent vervolgens uitrazen en nam in de verlenging vakkundig een aanval over. Meyer kreeg een ippon aan zijn broek en eindigde op de zevende plaats.

Meyer: 'Potverdikkie, wat zit ik er dichtbij'

Kop langer

"Ik kwam hier vandaag om een medaille te halen", sprak Meyer na afloop teleurgesteld, maar nog altijd vol energie. "Ik heb er nog nooit zo in geloofd als nu. Normaal kom ik tegen zo'n Toesjisjvili, de Europees kampioen, en Harasawa, de nummer twee van de Spelen, niet eens in de buurt van een score. En nu had ik ze bijna. Potverdikkie, wat zit ik er dichtbij."

In de herkansingen had hij Harasawa ook bijna te grazen. "Ik wist dat ik een staande schouderworp bij hem kon doen. Op trainingskamp in Japan heb ik hem alle hoeken van de mat laten zien. Ik kreeg hem nu ook in de lucht, maar kon net die laatste rotatie niet krijgen, omdat hij net een kop langer is. Anders was dat het punt van de dag geweest. Maar geloof me, die medailles gaan komen. Dat zweer ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl