Wekdienst 26/9: Wietcongres in Amsterdam en wordt Groningen rookvrij?

Goedemorgen! Het is Wereld Anticonceptiedag, in Amsterdam is een wietcongres voor beleggers en kan de stad Groningen een nieuwe stap zetten in de procedure om rookvrij te worden.

Vandaag zijn er flinke zonnige perioden en blijft het droog. 's Middags wordt het 17 of 19 graden bij een matige zuidwestenwind.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Groningen probeert als eerste grote stad volledig rookvrij te worden en daar moet de APV voor worden aangepast. Het college is voor en aan het einde van de middag stemt de gemeenteraad erover.
  • Het is Wereld Anticonceptiedag en Rutgers start een online campagne om mannen te wijzen op hun verantwoordelijkheid als het gaat om anticonceptie.
  • In Amsterdam wordt een wietcongres gehouden, speciaal voor beleggers in cannabis. Want beleggen in wiet is populair. Dat komt doordat er steeds meer legale toepassingen zijn.
  • De Belgische journalist Rudi Vranckx krijgt in Den Haag de Carnegie Wateler Vredesprijs 2018 voor zijn jaren in de frontlinie. De jury vindt het opmerkelijk en belangrijk dat hij naast alle conflictverhalen ook positieve verhalen vertelt.
  • In Boedapest beginnen de Europese Kampioenschappen voor beroepen. Vanuit Nederland zijn 31 mbo-leerlingen afgereisd om te strijden voor de titel 'beste vakman of -vrouw' in hun beroep.
  • En nog een wedstrijd: welke universiteit is de beste? Vandaag komt de Times Higher Education World University Rankings uit. Dat is een van de drie belangrijkste ranglijsten voor universiteiten wereldwijd. Vorig jaar voerden de universiteiten van Oxford en Cambridge de lijst aan.

Wat heb je gemist?

Vrouwen die Bill Cosby beschuldigen van seksueel misbruik noemen zijn celstraf zijn verdiende loon. De Amerikaanse acteur en komiek moet minstens drie jaar de gevangenis in voor het drogeren en misbruiken van een vrouw in 2004. Tientallen andere vrouwen zeggen ook dat ze slachtoffer zijn van Cosby, maar hun zaken zijn verjaard.

Volgens de advocaat van Cosby is de rechtszaak de "meest racistische en seksistische in de geschiedenis van de Verenigde Staten". De acteur gaat in beroep tegen zijn straf.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Wielrenner Tom Dumoulin wil vandaag in Innsbruck proberen zijn wereldtitel tijdrijden te prolongeren. Na zijn tweede plek in de Tour de France is de accu weer opgeladen. "Ik had het fysiek even moeilijk na de Tour. Ik was echt naar de kloten, maar heb de draad snel weer opgepakt. Ik heb zin om nog iets van het WK te maken", zei Dumoulin. Hij start om 15.40 uur. Alle ritten zijn live te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

Gisteren verkende hij alvast het parcours:

Accu Dumoulin weer opgeladen: 'Zin om iets van WK te maken'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl