NOS Nieuws

'Verkoop meningokokkenvaccin in september met factor dertig gestegen'

De verkoop van het vaccin tegen meningokokken type W is in september explosief gestegen, schrijft de Volkskrant. In juni verkochten apothekers maandelijks nog zo'n 200 vaccins. Deze maand waren dat er al 6000, oftewel dertig keer zo veel, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

In Nederland neemt het aantal meningokokkeninfecties toe. Dit jaar zijn in Nederland al achttien mensen overleden als gevolg van meningokokkenbesmetting. In heel vorig jaar waren dat er zeventien.

Bezorgd

Dat heeft veel ouders, en ook hun kinderen, bezorgd gemaakt. Zij trekken massaal naar de huisarts voor vaccins. Apotheker Anne-Marie Steenvoorden spreekt in de krant over een enorme hausse: "Huisartsen zeiden tegen hun patiënten: hier is het recept, ga maar kijken waar je het ergens kunt vinden".

Aangrijpende verhalen zoals dat van de 17-jarige Maurits Gravendeel, die vorige maand binnen enkele weken overleed na het oplopen van een meningokokkeninfectie, hebben de onrust versterkt.

Maurits was wel ingeënt tegen meningokokken type C, maar niet tegen type W. Die variant veroorzaakt de meeste meningokokkeninfecties in Nederland.

Bovendien is dit type meningokok ziekmakender en veroorzaakt het sneller ernstige infecties dan andere typen meningokokken. Patiënten zijn bijna altijd zwaar ziek, belanden vaak op de intensive care en overlijden in bijna een op de zes gevallen.

Vaccinatiecampagne

Het RIVM begon twee weken geleden met een vaccinatiecampagne tegen meningokokken. Baby's krijgen sinds mei al een inenting tegen de bacterie. In oktober zijn 130.000 14-jarigen aan de beurt. Pas volgend jaar krijgt de groep van 860.000 jongeren tussen 14 en 18 jaar een oproep voor vaccinatie. Daar willen veel mensen dus niet op wachten: zij bestellen zelf bij de apotheek een vaccinatie en laten zich vervolgens bij de huisarts inenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl