Montgomery County Correctional Facility
NOS Nieuws

Bill Cosby veroordeeld tot minimaal drie jaar gevangenisstraf in misbruikzaak

Een rechter in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft acteur en komiek Bill Cosby (81) veroordeeld tot een gevangenisstraf van minstens drie jaar vanwege het drogeren en seksueel misbruiken van een vrouw in zijn huis in 2004. De rechter legde hem een straf van drie tot tien jaar op. Hij is de eerste beroemdheid die is berecht in het #MeToo-tijdperk.

"Het is mij niet toegestaan hem anders te behandelen dan anderen, puur vanwege wie hij is of was", zei de rechter tijdens het uitspreken van het vonnis. "Het is tijd voor gerechtigheid, meneer Cosby."

Cosby oogde na de uitspraak onaangedaan. In de rechtszaal was het doodstil. Cosby gaat sowieso in hoger beroep tegen de uitspraak, liet zijn advocatenteam eerder al weten. Hij moet wel meteen de gevangenis in en mag niet in vrijheid zijn hoger beroep afwachten.

Na de rechtszaak werd Cosby direct weggevoerd. Enkele aanklagers spreken buiten de rechtbank hun opluchting uit:

'Hij is kwetsbaar, zoals hij ons ook heeft gekwetst'

De rechter wees een verzoek van Cosby's advocaten om hem op borgtocht vrij te laten af. Na de uitspraak stond Cosby zijn persoonlijke eigendommen af in de rechtszaal. Met handboeien om werd hij door agenten de rechtbank uitgeleid en naar de gevangenis gebracht.

Strafmaat

In april werd Cosby door de jury na 14 uur beraad schuldig bevonden in de zaak. De zitting van vandaag draaide enkel om de strafmaat. Cosby mocht de uitspraak in vrijheid afwachten.

In eerste instantie liep Cosby het risico op basis van de drie vergrijpen waaraan hij schuldig was bevonden voor in totaal 30 jaar de cel in te gaan, maar aanklagers en verdediging kwamen overeen ze samen te voegen. Ze hadden namelijk alle drie betrekking op dezelfde gebeurtenis.

Seksueel gewelddadig roofdier

Op de eerste zittingsdag gisteren pleitten de aanklagers voor een celstraf van vijf tot tien jaar. De advocaten van de 81-jarige Cosby vonden dat de acteur vanwege zijn fragiele staat maximaal huisarrest moest krijgen.

Omdat Cosby geen strafblad had, kon rechter Steven O'Neill alle kanten op met zijn straf, van een voorwaardelijke celstraf tot een jarenlange gevangenschap.

Cosby's verdediging liet vandaag nog een psycholoog opdraven in de rechtszaal die betoogde dat hij geen "seksueel gewelddadig roofdier" was.

Daar ging de rechter niet in mee. Hij vond het bewijs van de aanklagers overtuigend en helder en merkte Cosby daarom wel aan als Sexually Violent Predator, een typering die in het Amerikaanse recht wordt afgekort als SVP en op gevaarlijke zedendelinquenten wordt geplakt.

Reuters
Cosby verlaat geboeid de rechtszaal

Het leidde tot opluchting in de rechtszaal bij diverse personen. Het oordeel van de rechter op dit punt was relevant, omdat Cosby nu de rest van zijn leven verplicht behandeld moeten worden en zich ieder kwartaal moet melden bij de autoriteiten. Ook komt zijn naam in een register te staan met personen die zijn veroordeeld voor zedenmisdrijven.

Geen spijt

Cosby zweeg tijdens de gehele zaak en betuigde ook geen spijt. Hij heeft altijd gezegd dat het contact met de vrouw, Andrea Constand, plaatsvond met instemming van haar. Zij ontkende dat en beschuldigde hem ervan dat hij haar pillen heeft gegeven en daarna heeft misbruikt.

Constand en Cosby kennen elkaar van de Temple University in Philadelphia. In 2004 was Constand operationeel directeur van het vrouwelijke basketbalteam van de universiteit. Cosby heeft in de jaren 60 gestudeerd aan de universiteit. Later werd hij donateur en had hij een bestuursfunctie bij de universiteit. Die legde hij in 2014 neer vanwege het schandaal.

Een eerdere rechtszaak tegen Cosby werd ongeldig verklaard. Een twaalfkoppige jury kwam er toen na zes dagen overleg niet uit, waarop de hele rechtszaak over moest.

Cosby maakte in de jaren 80 naam als dokter Cliff Huxtable in The Cosby Show, een programma dat acht seizoenen duurde. Constand, die vandaag aanwezig was in de rechtszaal, is lang niet de enige vrouw die de acteur heeft beschuldigd: meer dan 60 andere vrouwen hebben zich ook als slachtoffer van Cosby gemeld. Voor de meeste meldingen kan Cosby niet meer worden aangeklaagd, omdat ze zijn verjaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl