Marhinde Verkerk (in het wit) in actie tijdens de WK judo in Bakoe
NOS SportAangepast

Verkerk grijpt bronzen medaille op WK judo

Marhinde Verkerk heeft bij de WK judo in Bakoe de bronzen medaille veroverd in de klasse tot 78 kilogram. In de golden score won ze met ippon van Katie Jemima Yeats-Brown uit Groot-Brittannië.

Het was al de derde keer dit toernooi dat Verkerk de golden score nodig had. In de kwartfinales kreeg ze Aleksandra Babintseva uit Rusland na bijna vijf minuten judoën in de houdgreep, waardoor de Russin moest aftikken.

WK-brons voor Verkerk in Bakoe

De partij daarvoor ging het iets makkelijker. Ze won met ippon (houdgreep) van de Portugese Patricia Sampaio. In de tweede ronde had Verkerk, die in de eerste ronde een bye had, tegen de Duitse Luise Malzahn ook de golden score nodig om met waza-ari te winnen.

In de halve finales werd ze verrast door Shori Hamada. De Japanse gooide Verkerk, wereldkampioene in 2009 en vier jaar later winnares van WK-zilver, na 2,5 minuut op haar rug.

"Ik heb wel echt brons gewonnen", vertelde Verkerk na afloop. "Die medaille heb ik binnengesleept. Daar ben ik echt blij mee. Ik was zo teleurgesteld na die halve finale. Die partij was niet goed en daar baalde ik het meest van. Ik wilde gewoon mijn eigen judo laten zien."

Verkerk: 'Ik wilde gewoon mijn eigen judo laten zien'