NRC door Fokke en Sukke met o.a. Peter Vandermeersch NRC

Ze zijn inmiddels minder gestileerd, gladder, mooier en preciezer. De grappen zijn milder geworden, want het klimaat is veranderd. Grappen met 'iets als wijf' hebben inmiddels een gaap-factor. Fokke & Sukke, de bekende cartoonkanarie en -eend, bestaan 25 jaar. Om dat te vieren mochten bedenkers John Reid (ook bekend als de Rijdende Rechter), Jean-Marc van Tol en Bastiaan Geleijnse een deel van de redactie van de NRC overnemen.

Dat heeft geresulteerd in een krant zonder foto's, maar wel met 52 tekeningen. Een hele opgave, bleek dat te zijn. "We liepen gisteren om 09.45 uur de redactie op en om 23.00 uur gingen we pas weer naar buiten", vertelt Bastiaan Geleijnse in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat was 13 uur ploegen. We zijn ontzettend moe, maar hebben heel blij het pand verlaten."

In de video hieronder laten de tekenaars zien hoe ze te werk gaan, mét cameraploeg erbij:

'Nu even serieus Fokke! De NOS filmt het!'

De mannen hadden eerder al ongeveer de helft van de tekeningen voorbereid. "Sommige tekeningen bij columns, katernen of advertenties hadden we al gemaakt. En natuurlijk het piemeltje van hoofdredacteur van Peter Vandermeersch."

Fokke & Sukke in de NRC ANP

Want dat piemeltje, dat is een handelsmerk. Dat hóórt er gewoon bij, vindt Geleijnse. "Iedereen heeft een piemeltje gekregen, behalve columniste Ellen Deckwitz. Maar Claudia de Breij dan weer wel. Waar dat aan ligt weet ik niet. Dat is een artistieke keuze, moet je aan Jean-Marc vragen (de tekenaar,red.)."

Ooit waren Fokke & Sukke bijna hun piemeltje kwijt. "Iemand wilde ons in Amerika aan de man brengen en zei dat we de namen moesten veranderen en dat het piemeltje niet meer mocht. Die namen konden we ons wel voorstellen (die hadden we veranderd in Dick and Pecker) maar aan onze piemels komen, dat kan natuurlijk niet."

Het drietal heeft gisteren niet alleen hard gewerkt, ook hard gelachen. "Samen grappen verzinnen is een energieke activiteit. Op een gegeven moment zit je samen te lachen en dat is zalig. We zijn zo blij dat we dit samen kunnen doen", zegt Geleijnse.

En juist die fijne sfeer draagt bij aan het succes dat inmiddels al 25 jaar duurt, vindt hij. "Dit blijft een vriendending. We doen dit al zo lang omdat we vrienden zijn. Er is een grote gunfactor en we kunnen elkaars zinnen inmiddels afmaken. Dan zegt Jean-Marc: 'Ja, we moeten nog iets met die...' en dan weet ik al wat hij gaat zeggen. Je bent 25 jaar elke dag samen, dan creëer je nogal een band."

Bekijk hieronder een aantal pagina's:

Gisteren zijn de mannen om 10.00 uur aangeschoven bij de redactionele vergadering. Op een normale dag vergaderen ze om 08.30 uur telefonisch. "Dan praten we over het nieuws. We vergelijken het met drie mannen die in een bar staan. Die praten ook over wat ze opvalt, en proberen daarbij vaak een grap te maken. Dat is hetzelfde mechanisme als onze vergadering."

Fokke & Sukke bestaan eind november of begin december 25 jaar, wanneer precies weet Geleijnse niet. "Maar vandaag vieren we het." Met een overvloed aan cartoons in de NRC, en op de achterkant Fokke & Sukke een keer zonder piemeltje. "Ja, ze hebben eens een broek aan! Daar kwam ik ook pas later achter."

STER reclame