NOS Nieuws

Bill Cosby hoort, als eerste ster sinds #MeToo, vandaag zijn straf

De kans is groot dat acteur en komiek Bill Cosby vandaag een gevangenisstraf opgelegd krijgt. Cosby staat terecht voor het drogeren en misbruiken van een vrouw in 2004. Een jury heeft hem al schuldig bevonden en vandaag volgt de uitspraak van de rechter. De aanklager eiste gisteren een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar.

De 81-jarige Cosby werd in 2015 aangeklaagd. Hij heeft altijd gezegd dat het contact plaatsvond met instemming van de vrouw, Andrea Constand. Sinds de vrouw in 2005 naar de politie stapte om aangifte tegen Cosby te doen zijn er meer dan 60 vrouwen opgestaan die hem van vergelijkbare vergrijpen hebben beschuldigd. Die zaken zijn niet tot een rechtszaak gekomen, omdat ze verjaard zijn. De zaak van Constand is eigenlijk de enige die wel door kon gaan.

Eerste berechting na #MeToo

Cosby werd in de jaren 80 wereldberoemd als dokter Cliff Huxtable in The Cosby Show. Hij is de eerste beroemdheid die berecht wordt in het #MeToo-tijdperk. Tijdens deze zaak hebben vijf vrouwen, onder wie voormalig topmodel Janice Dickinson, getuigd. Zij verklaarden allemaal misbruikt en gedrogeerd te zijn door Cosby.

Bill Cosby in 1984, in 'The Cosby Show'.

De zaak kwam uiteindelijk in 2017 voor, maar werd toen nietig verklaard omdat de jury niet tot een unaniem oordeel kon komen. Nu is de jury wel tot een uitspraak gekomen; in april werd Cosby schuldig bevonden. Sindsdien zat hij thuis met een enkelband. Volgens zijn advocaat moet Cosby geen gevangenisstraf krijgen omdat hij slecht ziet en op leeftijd is.

Er werd in de laatste dagen van het proces bovendien bepleit dat Cosby gezien zijn leeftijd geen sexually violent predator is, waardoor de kans op herhaling klein is. Als de rechter hem wel zo bestempelt zou hij verplicht de rest van zijn leven in therapie moeten en mensen die in zijn buurt wonen hierover moeten informeren.

Hoewel de opgelegde straf nog niet bekend is, heeft zijn advocaat al gezegd dat hij zeker in hoger beroep gaat. Op welke gronden dat gebeurt wil hij niet zeggen. Aan The New York Times wilde hij alleen kwijt dat er tijdens de rechtszaak enorm veel fouten gemaakt zijn. Hij wil dat Cosby na de uitspraak op borgtocht vrijkomt, zodat hij in hoger beroep kan gaan - een proces dat jaren kan duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl